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October 26, 2015 

 

VIA EMAIL: cbsc@dgs.ca.gov 

 

State of California 

Government Operations Agency 

California Building Standards Commission 

2525 Natomas Park Dr., Suite 130 

Sacramento, CA 95833 

 

Dear State of California Government Operations Agency: 

 

The Medical Imaging & Technology Alliance (MITA) has been actively engaged in providing 

comments for changes in the 2016 California Building Code, Title 24. We are offering the 

following comments with respect to the Office of Statewide Health Planning and Development 

(OSHPD) 04/15: California Administrative Code, Part 1 and California Building Code Part 2, 

Title 24. Our comments and requests for clarification specifically address sections of the Express 

Terms (ET), Part 2, Volume 1&2. We trust the comments will provide valuable stakeholder input 

to OSHPD in their efforts to implement improvements and changes to the Building Code.  

  

MITA is the leading organization and collective voice of medical imaging equipment and 

radiopharmaceutical manufacturers, innovators, and product developers. We represent 

companies whose sales comprise more than 90 percent of the global market for medical imaging 

technology. These modalities include these recognized hallmarks of modern medicine: medical 

X-ray equipment, computed tomography (CT) scanners, ultrasound, magnetic resonance imaging 

(MRI), positron emission technology (PET), radiopharmaceuticals and radiation therapy devices. 

 

 

Proposed Code Changes on Components Requiring Special Seismic Certification 

 

Radiography and Fluoroscopy 

 

MITA appreciates OSHPD response, received on September 14, 2015, to our April comments. 

The response clarified that “radiographic equipment used for Interventional Radiology and 

Treatment, such as those used in Hybrid Operating Room (OR), will not require special seismic 

certification.  MITA would like further clarification as to whether operating tables which are part 

of radiographic equipment used for Interventional Radiology and Treatment, but exclusively sold 

as part of the interventional system(and never stand-alone), are excluded from special seismic 

certification as well. We also ask for the same clarification regarding motorized operating table 

systems. If not, industry would request such exclusion. 
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Certificate of Compliance 

 

MITA recognizes that Sections 1705A.13.2 and 1705A.13.3 of the Express Terms require a 

certificate of compliance to be submitted to building officials “for the manufacturer’s 

certification of non-structural components, supports and attachments”. We appreciate OSHPD 

response to our comments, but seek further clarification on the logistical acquisition of this 

certificate. MITA would like to know if OSHPD will issue certificates of compliance or if 

manufacturers need to provide a written document declaring compliance to the aforementioned 

sections.  Further clarification of the new “manufacturer’s certification” language is also needed 

as the requirements of such a certification are not mentioned. 

 

 

Special Inspection of Fabricator’s Shop 

 

MITA asks for further clarification of Section 1704A.2.5 as it is unclear if OSHPD considers the 

manufactured equipment to be “fabricated items” subject to this special inspection. 

 

 

*** 

 

 

 

 

Thank you for this opportunity to participate in the public comment period for proposed actions 

in the 2016 California Building Standards Code, Title 24. We would be pleased to discuss or 

answer any questions you might have about these comments. Please do not hesitate to contact 

Cassandra Ricci (cricci@medicalimaging.org) in my office if MITA can be of assistance. 

 

Sincerely, 

 
Patrick Hope 

Executive Director  
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