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DECISION 
 

 Carla L. Garrett, Administrative Law Judge (ALJ), Office of Administrative 

Hearings, State of California, heard this matter on August 6, 2013, in Alhambra, California.    

 

 Lee Strollo, Supervisor of the Family Services Unit, represented the Eastern Los 

Angeles Regional Center (ELARC or Service Agency).  Claimant Boilan V. (Claimant)1 was 

represented by her mother (Mother), who was Claimant’s appointed representative in this 

matter.   

 

 Oral and documentary evidence was received, the record was closed, and the matter 

was submitted for decision on August 6, 2013.   

 

 

ISSUE 

 

 Must the Service Agency fund in-home respite care in lieu of out-of-home respite 

care from June 20, 2013 through July 2, 2013, the period in which Mother was out of the 

country?  

 

 

 

 

 

                                                           
1 Claimant is identified by first name and last initial or title to protect her privacy. 
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FINDINGS OF FACT 

 

1. Claimant is 30-years-old, and is a consumer of the Service Agency.  She has 

been diagnosed with severe mental retardation and congenital microcephaly.  Claimant is 

non-verbal, fully dependent on others for all activities of self-help and daily living, and must 

be bathed, dressed, and diapered.  She requires supervision at all times to prevent her from 

eating inedible objects and from wandering off.  Claimant is eligible for services pursuant to 

the Lanterman Developmental Disabilities Act (Lanterman Act), California Welfare and 

Institutions Code, section 4500, et seq.2 

 

2. The Service Agency issued a Notice of Proposed Action (NOPA) on or about 

May 16, 2013, denying Claimant’s request for in-home respite care in lieu of out-of-home 

respite care.  On May 20, 2013, Mother filed a Fair Hearing Request on behalf of Claimant.    

All jurisdictional requirements have been met. 

 

3. Claimant lives with her Mother within the Service Agency’s catchment area.  

The Service Agency provides 39 hours of in-home respite services per month.    

 

4. Since May 2011, the Service Agency guidelines regarding the use of out-of-

home respite care have provided that “[i]n home respite in lieu of out of home respite may be 

used only when there is no out of home respite arrangement available.”  The guidelines and 

statutory authority also provided that the Service Agency “shall not purchase more than 21 

days of out of home respite services in a fiscal year.”  The purpose of these guidelines was to 

control costs and to conserve resources shared by the Service Agency’s consumers.  These 

guidelines were set forth in Claimant’s Individual Program Plans (IPP) of March 20, 2013, 

which Mother signed and acknowledged.   

 

5. In April 2013, Mother advised Claimant’s service coordinator, Erika Rosas, 

that Mother would be leaving for vacation to Russia on June 20, 2013, and returning on July 

2, 2013.  Mother requested that Claimant receive in-home respite care during her absence, as 

Claimant had significant behavioral problems, as set forth in Claimant’s March 20, 2013 IPP, 

such as tearing her diaper, attempting to eat and smear her feces, overfilling her mouth with 

food when eating, trying to touch passing vehicles, and eloping.  Mother was concerned that 

Claimant’s behaviors would worsen if required to be housed in an out-of-home facility, as 

she was not used to being away from home.  Ms. Rosas reminded Mother of the out-of-home 

respite policy as set forth in Claimant’s IPP, and advised Mother that Claimant had already 

used 17 of the 21 days of out-of-home respite for the fiscal year, and had only four days of 

out-of-home respite care remaining. 

 

6. Ms. Rosas did not initially submit a referral packet to the placement 

coordinator to locate out-of-home respite facilities for Claimant, as Mother had expressed her 

belief that such facilities would do more harm than good.   

 

                                                           
2 All statutory references are to the Welfare and Institutions Code. 
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7. On or about May 16, 2013, the Service Agency issued a NOPA denying her 

request for in-home respite care in lieu of out-of-home respite care, for the period in which 

Mother would be on vacation, on the grounds that Claimant was required to abide by its out-

of-home respite service policy, which only allowed in-home respite in lieu of out-of-home 

respite care when out-of-home respite facilities were unavailable.  In addition, the NOPA 

noted that Claimant had only four days left of out-of-home respite for the 2012-2013 fiscal 

year. 

 

8. On or about June 3, 2013, Ms. Rosas submitted a referral packet to the 

placement coordinator to locate out-of-home respite facilities for Claimant.  On June 12, 

2013, eight days before Mother’s scheduled trip, Ms. Rosas telephoned Mother to advise her 

of four available out-of-home respite facilities that were equipped to address Claimant’s 

needs (i.e., level four facilities).  Ms. Rosas also advised Mother that Claimant could only 

reside in an out-of-home facility for four days for the remainder of the fiscal year, 

specifically, from June 20, 2013 to June 23, 2013.  Thereafter, Mother would have to make 

independent arrangements for Claimant’s care at her own expense from June 24, 2013 

through June 30, 2013.  However, from July 1, 2013 through July 2, 2013, Claimant could 

return to an out-of-home respite facility.  Mother explained she had already made other 

arrangements for Claimant to remain at home, and advised that she would not agree to place 

Claimant in an out-of-home respite facility.  

 

9. At hearing, Mother explained she did not have the heart to place Claimant in 

an out-of-home respite facility because two or three days outside of the home were too much 

for Claimant to bear.  In addition, she expressed concern over Claimant’s emotional and 

behavioral well-being should she adhere to the Service Agency’s proposed schedule to place 

Claimant in an out-of-home facility for four days, remove her from out-of-home care for 

seven days, and then return her to out-of-home care for two days.  Moreover, Mother 

expressed how inequitable the Service Agency’s actions were, in that after giving the Service 

Agency approximately two months’ notice, the Service Agency provided her with only one 

week to explore the identified homes, which was extremely difficult given the preparation 

required for the trip, as well as the fact that she worked two jobs.   

 

10. On June 13, 2013, Ms. Rosas sent Mother a letter via certified mail 

memorializing their telephone conversation of June 12, 2013, and set forth the available out-

of-home respite facilities the placement coordinator identified to address Claimant’s needs. 

 

11. Mother incurred approximately $1,200 in costs to provide in-home respite care 

for Claimant during her vacation.   

 

 

LEGAL CONCLUSIONS 
   

1. The Service Agency was not required to fund in-hope respite care in lieu of 

out-of-home respite care during the period in which Mother was out of the country. 
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2. Services are to be provided to regional center clients in conformity with 

section 4646, subdivision (d), and section 4512, subdivision (b).  Consumer choice is to play 

a part in the construction of the IPP. Where the parties cannot agree on the terms and 

conditions of the IPP, a Fair Hearing may, in essence, establish such terms. (See §§ 4646, 

subd. (g); 4710.5, subd. (a).) 

 

3. The services to be provided to any consumer of regional center services must 

be individually suited to meet the unique needs of the individual consumer in question, and 

within the bounds of the law each consumer’s particular needs must be met. (See, e.g., §§ 

4500.5, subd. (d), 4501, 4502, 4502.1, 4512, subd. (b), 4640.7, subd. (a), 4646, subd. (a), 

4646, subd. (b), 4648, subds. (a)(1) and (a)(2).)  Otherwise, no IPP would have to be 

undertaken; the regional centers could simply provide the same services for all consumers. 

The Lanterman Act assigns a priority to maximizing the client’s participation in the 

community. (§§ 4646.5, subd. (2); 4648, subd. (a)(1) & (a)(2).)  

 

4. Section 4512, subdivision (b), of the Lanterman Act states in part:  

 

“Services and supports for persons with developmental disabilities” 

 means specialized services and supports or special adaptations of  

generic services and supports directed toward the alleviation of a  

developmental disability or toward the social, personal, physical,  

or economic habilitation or rehabilitation of an individual with a  

developmental disability, or toward the achievement and maintenance  

of independent, productive, normal lives. The determination of which  

services and supports are necessary for each consumer shall be made  

through the individual program plan process. The determination shall  

be made on the basis of the needs and preferences of . . . the consumer’s 

family, and shall include consideration of . . . the effectiveness of each  

option of meeting the goals stated in the individual program plan, and  

the cost-effectiveness of each option. Services and supports listed in the  

individual program plan may include, but are not limited to, diagnosis,  

evaluation, treatment, personal care, day care, . . . special living  

arrangements, physical, occupational, and speech therapy, . . . education, . . . 

recreation, . . . respite, . . .  

 

5. Services provided must be cost effective (§ 4512, subd. (b), supra), and the 

Lanterman Act requires the regional centers to control costs as far as possible and to 

otherwise conserve resources that must be shared by many consumers. (See, e.g., §§ 4640.7, 

subd. (b), 4651, subd. (a), 4659, and 4697.)  It is clear that the regional centers’ obligations to 

other consumers are not controlling in the individual decision-making process, but a fair 

reading of the law is that a regional center is not required to meet a consumer’s every 

possible need or desire, in part because it is obligated to meet the needs of many disabled 

persons and their families.  

 

6. Services are to be chosen through the IPP process. (§ 4512, subd. (b).) The IPP 

is to be prepared jointly by the planning team, and services purchased or otherwise obtained 



 5 

by agreement between the regional center representative and the consumer or his or her 

parents or guardian. (§ 4646, subd. (d).) The planning team, which is to determine the  

content of the IPP and the services to be purchased is made up of the disabled individual, or 

his or her parents, guardian or representative, one or more regional center representatives, 

including the designated service coordinator, and any person, including service providers, 

invited by the consumer. (§ 4512, subd. (j).) 

 

7. Pursuant to section 4646, subdivision (a), the planning process is to take into 

account the needs and preferences of the consumer and his or her family, “where 

appropriate.” Further, services and supports are to assist disabled consumers in achieving the 

greatest amount of self-sufficiency possible; the planning team is to give the highest 

preference to services and supports that will enable a minor child with developmental 

disabilities to remain with his or her family. (§ 4648, subd. (a)(1).)  

 

8. In July 2009, in light of California’s unprecedented budget crisis, the 

Lanterman Act was amended to add section 4686.5, which provides, in pertinent part: 

 

(a) Effective July 1, 2009, notwithstanding any other provision of law 

or regulation to the contrary, all of the following shall apply: 

 

(1) A regional center may only purchase respite services when the care 

and supervision needs of a consumer exceed that of an individual of the same 

age without developmental disabilities. 

 

(2) A regional center shall not purchase more than 21 days of out-of-home 

respite services in a fiscal year nor more than 90 hours of in-home 

respite services in a quarter, for a consumer. 

 

(3)(A) A regional center may grant an exemption to the requirements 

set forth in paragraphs (1) and (2) if it is demonstrated that the intensity of the 

consumer's care and supervision needs are such that additional respite is 

necessary to maintain the consumer in the family home, or there is an 

extraordinary event that impacts the family member’s ability to meet the care 

and supervision needs of the consumer. 

 

9. “In-home respite services” are defined in the Lanterman Act as “intermittent 

or regularly scheduled temporary nonmedical care and supervision provided in a client’s own 

home, for a regional center client who resides with a family member.” (§4690.2, subd. (a).) 

Subdivision (a) of section 4690.2 goes on to state that respite services are designed to “do all 

of the following:  

 

(1) Assist family members in maintaining the client at home.  

(2) Provide appropriate care and supervision in maintaining the client at home.  

(3) Relieve family members from the constantly demanding responsibility of 

caring for the clients.  
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(4) Attend to the client’s basic self-help needs and other activities of daily 

living including interaction, socialization, and continuation of usual daily routines 

which would ordinarily be performed by family members.” 

  

10.  Out-of-home respite is defined in the pertinent regulations as “intermittent or 

regularly scheduled temporary care to individuals in a licensed facility and which: 1) are 

designed to relieve families of the constant responsibility of caring for a member of that 

family who is a consumer; 2) meet planned or emergency needs; 3) are used to allow parents 

or the individual the opportunity for vacations and other necessities or activities of family 

life; and 4) are provided to individuals away from their residence.” (Cal. Code Regs., tit. 17, 

§ 54342, subd. (a)(58)(E).)  

 

11.  Thus, out-of-home respite is different from in-home respite in two major 

respects: (1) it is provided out of the home, and (2) it is used for planned or emergency 

absences from the home. The Service Agency may therefore treat its use differently from 

traditional in-home respite.  

 

12.  Section 4646.4 was also added to the Lanterman Act as a cost-containment 

measure in response to the state budget crisis of that time. In particular, section 4646.4, 

subdivision (a), requires regional centers, among other cost saving measures, to conform to 

their purchase of service guidelines, and utilize available generic resources.  However, a 

service policy established by a regional center to govern the provision of services may not 

take precedence over the established individual needs of the consumer. (Association of 

Retarded Citizens v. Department of Developmental Services (1985) 38 Cal.3d 384, 390-393.)  

 

13.  The Service Agency’s current policy regarding the use of out-of-home respite 

hours in lieu of in-home respite has the effect of capping in-home respite at the level of 30 

hours per month as required by section 4686.5, subdivision (a)(2).  A person who believes 

they need more in-home respite must seek an exemption from the new rule.  Otherwise, the 

disabled person should use out-of-home respite for the purpose of relieving caregivers of 

lengthy periods of constant care and supervision of that individual.    

 

14. Here, the Service Agency was not required to fund in-home respite care in lieu 

of out-of-home respite care during the period in which Mother was out of the country, 

specifically from June 20, 2013 through July 2, 2013 (i.e., 13 days).  As a cost savings 

measure, statutory authority requires regional centers to conform service purchase guidelines.  

(§ 4646.4, subd. (a).)  In that regard, as set forth in Legal Conclusions 7 and 11, the Service 

Agency must adhere to these guidelines, unless it is established that the individual needs of 

the consumer requires more.  In the instant matter, the Service Agency’s purchase of service 

guidelines for out-of-home respite services, as set forth in Claimant’s March 20, 2013 IPP, 

provided that Claimant would receive 21 days of out-of-home respite services per fiscal year, 

and that these days could be converted to in-home respite care only when no out-of-home 

respite arrangements were available.  The evidence established that out-of-home respite 

arrangements were, indeed, available, though the Service Agency’s provision of only eight 

days’ notice to Mother was less than ideal, especially given the two months’ notice Mother 

had given the Service Agency of her intent to take a vacation.  Nevertheless, eight days’ 
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notice provided Mother sufficient time visit at least one of the four out-of-home respite 

facilities to determine whether it was appropriate for Claimant.  However, Mother made it 

clear to the Service Agency, as early as April, that she did not intend to place Claimant in an 

out-of-home respite facility, and she reiterated that position on June 12, 2013, when the 

Service Agency advised her of the available out-of-home facilities.   As such, Mother offered 

no evidence establishing that any of the identified level four facilities was inappropriate or 

unable to address Claimant’s needs.   

 

15. Even if the Service Agency was required to convert Claimant’s out-of-home 

respite to in-home respite, as Mother has claimed, the evidence showed that, at the time of 

Mother’s request, Claimant had only four days of out-of-home respite care remaining for the 

2012-2013 fiscal year, not 13 days as Mother required for her vacation, and she failed to 

establish that Claimant qualified for an exemption that would provide Claimant with 

additional respite days.  Specifically, Mother failed to demonstrate, pursuant to Section 

4686.5. subdivision (a)(3)(A), that the intensity of Claimant’s care and supervision needs 

were such that additional respite was necessary to maintain the Claimant in the family home.  

While Claimant’s needs were extensive, Mother offered no testimony from doctors, 

therapists, or other experts to establish that Claimant’s individual needs could not be met 

without the addition of more respite time within the home or otherwise.   

 

16. Given the above, Mother failed to establish that the Service Agency was 

required to fund in-home respite care in lieu of out-of-home respite care during the period in 

which Mother was out of the country, specifically from June 20, 2013 through July 2, 2013.    

 

 

ORDER 

 

Claimant’s appeal is denied.  The Service Agency may deny Claimants’ request for 

funding of in-home respite care in lieu of out-of-home respite care.   

 

 

 

Date:  August 23, 2013 

  

        

       ____________________________ 

       CARLA L. GARRETT  

       Administrative Law Judge  

       Office of Administrative Hearings 
 
 

NOTICE 

 

This is the final administrative decision.  Both parties are bound by this decision.  

Either party may appeal this decision to a court of competent jurisdiction within 90 days. 
 


