From: donotreplw@sph.ca.gov

Sent: Monday, July OS5, 2007 12:07 Ph
To: Lopez, Mariz
Subject: Sapropriate Lis! Usage Procedures

July &, 2007

TO:  All State Agencies
Attention: Personnel Officers, Exam Supervisors & Cert Staff

FROM: State Personnel Board {SPB) ~ Online Consultation & Training
SUBJ. Appropriate List Usage Procedures

In follow-up to the SPB Pinkie dated July 3, 2007, on the same subject, the following
guidelines and procedures are provided:

» When considering the use of an appropriate list, please first review Selection Manual
Sections 6930.2 and 6930.3, Standards for Using an Appropriate List, Numbers 1 — 4, (o ensure
your request 1s consistent with the ment principles and applicable law and rules.

» Enhanced Guideline: A department may now request and work up to three (3) appropriate
lists simultaneously, per vacancy(ies). If additional appropriate lists are needed for a specific
vacancy{1es), the hiring deparfment musl demonstrate it has exhausted or made a hire from one
or more of the three original appropriate lists. Departments should make every effort not to
exceed three active appropriate lists, per vacancy(les), at any one time, When requesting
additional appropriate lists, please be sure to provide a copy of the certification list that was
exhausied or cleared, with the proper list clearance documentation, i.e., contact date and
contact/hiring results, to vour SPB Technician,

» Once a department makes a hire from an appropriate list, you are not required to use that
same list for future hires.

+ When sending appropriate st requests to SPB, deparmments should continue to provide the
proper documentation, 1.e., memorandum of approval signed by a representative of the testing
department that owns the list vou are borrowing, a screen print of the completed R1 cert request

document and, if contact letiers are desired, a screen print of the completed Y2 contact letter
request.

Just a renunder, departments are still able 10 order appropriate lists when using one of their
own departmental lists for a closely relaied or higher class. T11s not necessary to contact SPB

whemn appropriating your own lists,

Please feel free to contact your SPB Technician at (9167 653-1502 should you have any
questions regarding this matter. Thae | dnd 2 Combinad:




