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AVAILABLE FUNDING

Q.	Is there funding available for new charter 
schools?
Funding is not currently available for new Charter 
Schools.

Additional funding may become available for future 
funding rounds with the passage of a new bond, 
or if enough bond authority remains at the close of 
a previous round. The next round is scheduled to 
close November 2015, with a possible extension to 
November 2016. The State Allocation Board (SAB) 
would need to take action to use remaining bond 
authority to fund a new round.

Q.	Is there funding available for charter 
schools currently participating in the CSFP?
To receive funding, charter schools with active 
Preliminary Apportionments must first have an 
Unfunded Approval on the Unfunded List. To receive 
an Unfunded Approval, a charter school will need to 
convert their Preliminary Apportionment to a Final 
Apportionment by submitting a complete and valid 
Application for Funding (Form SAB 50–04). Please refer 
to the Conversion Application Submittal Checklist for 
information on what makes up a complete Form SAB 
50–04. Once processed and presented to the SAB, the 
project will receive an Unfunded Approval, at which 
time the charter school will need to participate in the 
Priority Funding process.

CHARTER HOLDING TITLE

Q.	What is Senate Bill (SB) 592 and how does it 
affect CSFP projects?
SB 592 amended the Education Code (EC) to allow 
charter schools or a Local Governmental Entity (LGE) 
to hold title to project facilities built under the  
CSFP. Previously, the district in which the project  
was physically located was required to hold title 
to the facilities. The new law went into effect on 
January 1, 2010. In order to be able to request to 
hold title, the charter school must not have entered 
into the Charter School Agreements, or, if already 
executed, the agreements were entered into prior to 
January 1, 2010.

Q.	What steps does a charter school that 
wishes to hold title to CSFP project facilities 
have to take?
The charter school must submit a written request 
to the Office of Public School Construction (OPSC) 
indicating that it wishes to hold title to the project 
facilities. The request must justify why title is not 
vested with either the district where the project 
is physically located or a LGE. The SAB will review 
the request to ensure it contains all the necessary 
information—School Facility Program (SFP) 
Regulation Section 1859.172.

AGREEMENTS

Q.	What are the different Agreements that 
make up the Charter School Agreements?
There are three Charter School Agreements: 
Memorandum of Understanding (MOU), Funding 
Agreement, and Use Agreement. The MOU identifies 
the respective roles and responsibilities of all parties 
involved: state, charter, and possibly the district, 
and is required for all CSFP projects. The Funding 
Agreement pertains to the loan provided by the 
state for the charter school’s 50 percent matching 
share, and is only required if the charter requested 
a loan. The Use Agreement is between the school 
district/LGE and charter school and pertains to 
the use of the charter facility. This is required if the 
district holds title.

Q.	Where do I get templates or samples of the 
Charter School Agreements?
The California School Finance Authority (CSFA) has 
templates of the MOU and Funding Agreement. 
There is no sample of a Use Agreement. The Use 
Agreement must be written by the charter school 
and the school district/LGE.

CONVERSION APPLICATIONS

Q.	What are the pupil grant amounts 
for a conversion application for New 
Construction?
The New Construction pupil grants are adjusted 
annually. The following are the amounts for 2014:

http://www.documents.dgs.ca.gov/opsc/Forms/SAB_50-04.pdf
http://www.documents.dgs.ca.gov/opsc/Resources/CSFP/Conv_Cklst.pdf
http://www.dgs.ca.gov/opsc/Home/PriorityFunding.aspx
www.treasurer.ca.gov/csfa
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Elementary:	 $9,921 
Middle:	 $10,491 
High:	 $13,347 
Non–severe:	 $18,640 
Severe:	 $27,873

Q.	Is there a limit on the number of pupil 
grants that can be requested for a full 
funding application for new construction?
Yes. The charter school may not request more pupils 
on the Form SAB 50–04 than it requested for its 
Preliminary Apportionment.

Q.	What is the grant for a rehabilitation project?
The grant is determined by a dollar per square 
foot amount based on the project’s square 
footage including the square footage of 
classrooms, multipurpose rooms, gyms, libraries, 
and administrative facilities. The rehabilitation 
project must include at least one classroom. The 
rehabilitation grants are adjusted annually. The 
following are the amounts for 2014:

Toilet area:	 $162/square foot 
Non–toilet area:	 $292/square foot

Q.	Is there a cap on the grant for a 
rehabilitation project?
Yes. A rehabilitation project can be funded up to 
what the same project would receive if it were a 
New Construction project based on the loading 
standards of the classrooms in the project.

Q.	If a charter school is determined to be in an 
urban area, does it automatically qualify for 
the urban grant?
No. To qualify for the urban grant for a New 
Construction project, new sites must be at least 
$750,000 per usable acre, the project must include 
multi–level construction, and the site size must 
be 60 percent or less of the California Department 
of Education (CDE) recommended site size for 
traditional schools. To qualify for the urban grant 
for a rehabilitation project, the only requirement is 
that the site size be 60 percent or less of the CDE 
recommended site size for traditional schools.

Q.	Is the charter school assured to receive all 
of the grants requested if the application is 
approved and apportioned?
No. The grants requested on the preliminary 
apportionment application are an estimate of eligible 
grants only. The final determination of funding will 
occur at the final apportionment. The OPSC will 
review the Division of the State Architect (DSA) and 
CDE approved plans to determine eligible project 
costs for final apportionment determination.

Q.	Will the total grant amounts be adjusted 
for inflation or construction cost index 
increases when a project is converted?
Yes. The approved preliminary apportionment 
requested was increased by an inflation factor 
based on the Marshall Swift Class B Construction 

Cost Index to account for inflation as a cushion for 
projects that do not convert for several years. The 
Final Apportionment, however, will be calculated 
using the grant amounts in effect at the time the 
conversion application is submitted. The amount 
approved for preliminary apportionment will be the 
maximum receivable by the charter school should 
there be no remaining excess funds available.

Q.	How long do we have from the date of 
apportionment to convert the project?
Four years with a possible one year extension.

GENERAL QUESTIONS

Q.	Does the charter school have to pay for a 
portion of a project?
Yes. For both new construction and rehabilitation 
projects, the charter must provide a 50 percent 
matching share. This can come from the charter’s 
own resources, or it can be borrowed from the 
state and paid back in annual installments for up 
to 30 years, provided the charter school requested 
the lease from the state at the preliminary 
apportionment phase.

Q.	Is advanced funding available for site 
acquisition or design costs?
Yes. There is advanced funding available for 
design for a rehabilitation project and for both 
site acquisition and design for a new construction 
project. This funding may be applied for after the 
preliminary apportionment has been granted and 
any required Charter School Agreements have 
been executed. For design funding requests, a 
Fund Release Authorization (Form SAB 50–05) must 
be submitted. For advanced site funds, a Form 
SAB 50–05 and a new Form SAB 50–09 must be 
submitted along with a preliminary appraisal and a 
CDE contingent site approval letter. The applicant 
requesting the release of funds for both site 
acquisition and/or design must have been deemed 
and maintained financial soundness status by CSFA.

Q.	Can the funding be used to retrofit an 
existing building that is not Field Act 
compliant?
Yes. New construction CSFP funding may be used 
for new construction of a charter school facility or 
to purchase and retrofit an existing building — EC 
17078.54(a). The cost of the building purchased is 
taken from the base grant. The cost of the land is 
taken from the site acquisition funds.

Q.	Does the project need to be Field Act 
compliant upon completion?
Yes. EC 17078.54(c)(1).

Q.	Can CSFP funds be used on leased land?
Yes. However, the land can only be leased from a 
school district, and must meet the requirements 
provided for in SFP Regulation Section 1859.22.

http://www.documents.dgs.ca.gov/opsc/Forms/SAB_50-05.pdf
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Q.	Can New Construction funding be used to 
reimburse projects that have already been 
started or completed?

Yes. However, current regulations state that a district 
or charter must not have occupied the school site 
before a complete final apportionment Form SAB 
50–04 has been submitted to the OPSC and all 
other SFP requirements have been met including 
obtaining DSA and CDE approvals for the project.

Q.	Can a charter school rehabilitate just one 
facility like a gym or a library?
No. The charter can rehabilitate multipurpose rooms, 
gyms, libraries, and administrative facilities, but it 
must also rehabilitate at least one classroom.

Q.	Can a charter use the rehabilitation grant to 
replace old facilities?
Yes. The funding can be used to replace facilities that 
are at least 15 years old as long as the new facilities 
have the same square footage as those replaced.

Q.	Can CSFP funds be used on leased buildings?
No. The buildings must be owned; however, the funds 

may be used to purchase a building which the charter 
school was previously leasing.

Q.	Can a charter file for eminent domain?
It is our understanding that charter schools cannot 
do this.

Q.	Can a school district file for eminent 
domain on behalf of a charter school?
We do not see any reason that this could not occur; 
however, please check with your legal counsel 
before doing so.


