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Q.	The district has passed a local bond and wants to 
use bond proceeds in lieu of the Joint–Use Partner’s 
25 percent matching share. Is this permitted?
Yes. However, the district’s bond language 
must contain specific information regarding 
the Joint–Use Project. The bond language 
approved by the voters must identify the type 
of facility being constructed; the site where the 
Joint–Use project will be located; and language 
acknowledging that the facility will be used for 
community and/or joint–use purposes outside 
of normal school usage.

Q.	What are the components of an acceptable 
Joint–Use Agreement?
An approvable Joint–Use Agreement must meet 
the criteria of Education Code Section 17077.42 
and have been executed prior to submittal with 
the following provisions included:

•	 The Joint–Use Partner must be either a 
governmental agency, higher education or 
a non–profit organization.

•	 The Joint–Use Agreement must specify the 
method of sharing capital and operating costs.

•	 The Joint–Use Agreement must specify the 
responsibilities for staffing and operating the 
facility for both school and community use.

•	 Include a provision detailing the manner in 
which the safety of students during school 
hours will be ensured.

•	 The Joint–Use Agreement must specify 
the Joint–Use Partner’s and/or district’s 
financial contribution by percentages. The 
combination of both must total the 50 
percent matching share of eligible costs in 
the project.

•	 The final required provision of the Joint–Use 
Agreement must indicate that the joint–use 
facility is available for community and/
or joint–use purposes outside of normal 
school district usage for the maximum 
extent possible.

Q.	Are the joint–use classrooms that I built for pupil 
academic achievement or teacher education 

chargeable for purposes of my New Construction 
eligibility under the School Facility Program (SFP)?
No. The district must count the classrooms if 
the new construction baseline has not been 
established, but the district may exclude 
the classrooms based on the SFP Regulation 
Section 1859.32(m). If the district’s new 
construction baseline has been established, the 
district does not have to count the classrooms 
based on SFP Regulation Section 1859.51(i)(6).

Q.	Can I acquire a site with Joint–Use Funding?
No. If the district needs to purchase a site, they 
should do so under their New Construction 
funding application (for a Type I or Type II).

Q.	Can I place my joint–use facility on leased land?
Yes, as long as the leased land includes a 
kindergarten to grade 12 inclusive school and 
the criteria of SFP Regulation Section 1859.22 are 
met. Keep in mind that costs to lease the land 
are not allowable expenditures.

Q.	The funds were exhausted before my project 
received funding. Now what?
The Office of Public School Construction 
will return the application to the district and 
provided they meet eligibility criteria, the 
district can resubmit the application in future 
funding cycles.

Q.	Can I submit more than one application for my 
district?
Yes, there is no limit to the number of 
applications that a district can submit.

Q.	My school serves K–8 pupils. Will I receive the 
maximum grant for an elementary or a middle 
school?
The maximum grant the district can receive 
is for the highest grade level served. In this 
instance, it would be the middle school 
maximum allowance of $1.5 million.

Q.	What will happen to the savings of my project? 
The savings will be subject to current SFP 
guidelines as set forth in SFP Regulation Section 
1859.103, Savings.


