
Prompt Payment Program Advocacy - State Department 
FAQs 

The role of the Prompt Payment Advocate is to provide information to departmental staff about 
the California Prompt Payment Act and to clarify how the requirements of the Act impact state 
payment processes. 

State departmental employees aren't always privy to current requirements of the Act and may 
misunderstand how to apply the law to their payment processes. Experience shows this is 
especially evident when the Legislature delays passing the annual budget for the state. Although 
each state department has its own accounting processes, there are some basic requirements for 
processing invoices to payment that are consistent across most departments (see Sample 
Flowchart of Invoice Process). 

Here are some of the questions most frequently asked by departments, along with appropriate 
answers: 

QUESTION ANSWER 

Does the Act pertain to 
utility company bills? 

No. Per SAM 8474.1(o): "Other Payments: State agencies that pay 
invoices that also include late payment charges (e.g., Pacific Bell 
invoices with Public Utilities Commission approved late payment 
charges) shall pay those late charges only. A contractor is entitled 
to only one penalty if an invoice is paid late." Schedule Cal PUC 
No. D & R, 18th Revised Sheet 33, Rule 10 states: "…The late 
payment date will not be less than 22 days from the postmark date 
on the billing envelope…" 

When do penalties begin 
accruing? 

This question appears on the Summary but the answer is 
misunderstood at times. To further clarify: Invoice receipt date is 
equal to Day Zero. Example: An invoice received on 3/1 would 
begin accruing interest on 4/1 if not submitted to the SCO on or 
before 3/31 (3/1 plus 30 days = 3/31). 

How do I calculate the 
amount of a late payment 
penalty due a contractor? 

Refer to SAM Section 8474.3, Penalty Calculation, for instructions 
and a copy of the form, Std. 208, used by state departments to 
calculate late payment penalties. See copy and an example, 
attached. 

If we issue payment directly 
to the contractor from our 
revolving fund after 30 days 
but before 45 days has 
elapsed, do we owe late 
penalties? 

No, as long as the check is issued within 45 days total from receipt 
of the invoice (or delivery and acceptance of goods/services if later 
than invoice receipt). 

If we expedite processing 
by the SCO after 30 days 
so that the contractor is 
paid within 45 days total, 
do we owe late penalties? 

No. 

Does the Act pertain to the 
late payment of rents, when 
no invoice is issued? 

Yes. Rent is due on the date set forth in the contract or lease. If 
payment is not made by that date, penalties accrue. Example: Rent 
for June is due on July 1. A claim schedule should be submitted to 

http://www.documents.dgs.ca.gov/pd/smallbus/InvoiceProcess.pdf
http://www.documents.dgs.ca.gov/pd/smallbus/InvoiceProcess.pdf


the SCO for payment by July 1. If not, penalties would accrue until 
the claim is submitted to the SCO. 

When the Small Business 
Certification status of a 
business changes during 
the invoice payment 
process, and payment is 
late, does this affect the 
late penalty calculation? 

Yes. The status of the firm's small business certification on the 
required payment approval date of an invoice governs the 
penalty rate used in the calculation of any late payment penalties 
due. If a specific payment date is not prescribed in the contract, the 
required payment approval date is 30 days after receipt of a valid, 
undisputed invoice, or the date the subject Claim Schedule is 
submitted to the Controller, whichever date is earliest. 

Must an invoice from a 
small business contain the 
small business stamp to 
qualify as such? 

No. It is the responsibility of each state department to ascertain 
whether or not an invoice has been submitted by a qualified small 
business. 

 


