From: brandon johnson [mailto:bjohnson@fsbna.com]
Sent: Friday, November 13, 2009 4:19 PM

To: CBSC (General Mail)

Subject: Title 24 2010

I am writing on behalf of the company | work for that manufacturers door levers for commercial projects in
North America.

Since first adopted in 1995 we have been required to comply with section 12-10-200 (f) as shown on page 3
of my attachment that states our levers must return to within %" of the face of the door. In reading the draft
of the proposed 2010 California building and fire codes | can find no mention of this requirement? It is in
fact my hope that this section has been removed since this dramatically reduces the amount of aesthetic
lever designs available for use commercially in the state of California, and considering it has not been
adopted by any other state in its 15 years as a California only requirement, perhaps the 2010 codes will be
California’s first step toward conforming with the IBC standards.

I would greatly appreciate your response as to whether this requirement has been removed from the 2010
California Building and Fire Code.

Sincerely,

California Resident

Brandon Johnson

Western Regional Sales Manager
FSB

P: 714.656.5654

F. 714.242.7726
www.fsbna.com
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STATE OF CALIFORNIA— THE RESOURCES AGENCY GRAY DAVIS, Gavernor

DEPARTMENT OF FORESTRY AND FIRE PROTECTION
OFFICE OF THE STATE FIRE MARSHAL
P.O. Box 844246 (916) 445-8200

SACRAMENTQ, CA 94244-2460 FAX: (818) 445-8458
Web Site: www.fire.ca.gov

May 20, 2002

Door Hardware Consultants

Assistant State Fire Marshal Nancy Wolfe has asked me to respond to
your questions regarding lever hardware outlined in your Facsimile Transmittal
dated Aprii 11, 2002,

In your facsimile you asked two guestions. First you asked if the standard
requiring the return of a lever handle to within %2 inch of the door face is still in
place. And where you could find the citation.

The Standard, “Single Point Latching or Locking Devices” was formerly
designated 12-33-2. The Standard was renumbered with the adoption of the
1995 edition of Part 12 of Title 24 of the California Building Standards Code to
12-10-2. This standard is still in place and can be found in Part 12 of the current
Building Standards Code. 1 have enclosed a copy for your information. It is
important to note that Section 12-10-200 (a) indicates that this standard applies
to single point locks and latches on required exit doors in all occupancies other
than Group R or M which have an occupant load of 10 or less. It would appear
therefore, that the return to % inch of the surface of the door does not apply to
hotel rooms that would have 10 or less occupants.

In your second question you indicated that the hotel is a Group R
Occupancy. You are correct that the facility classification falls in the Group R
category. The facility is in fact classified as a Group R, Division 1 Occupancy,
and as such is regulated by this office. You further asked if the entry doors to the
rooms and suites are exempt from the requirement for the return to within %2 inch
of the face of the door and even exempt from requirement to use lever operated
hardware altogether.

CONSERVATION IS WISE — KEEP CALIFORNIA GREEN AND GOLDEN
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May 20, 2002
Page Two

As indicated above it appears that the levers on individual hotel room
doors can be exempted from the requirement of the return to within %z inch of the
face of the door provided the occupant load of the room is 10 or less.

e requirements for the use of lever actuated hardware are found in
Chapter 11B of the 1998 edition of the California Building Standards Code.
Division Il of that Chapter deals with Accessibility for Entrances, Exits and Paths
of Travel. The General requirements for the accessibility are outlined in Section
1133B. Specifically, Section 1133B.2.5.1 of Chapter 11B (enclosed) outlines the
requirements for the installation of hand-activated hardware. This section states
in part, “Latching and locking doors that are hand-activated and which are in a
path of travel shall be operable with a single effort by lever-type hardware, panic
bars, push-pull activating bars or other hardware designed to provide passage
without requiring the ability to grasp the opening hardware....”

It is important to note that this section aliows an exception for levers on
the corridor side of the individual hotel or motel unit when the bolt and unlatching
operation is key operated, and the key is a “large how” (2 inches) or a “half bow”
174 inches type key.

| trust the information provided answers your questions. Should you need
further clarification or have additional questions please do not hesitate to contact
me.

Sincerely,

GPLCOUNCIL, Chief
Construgtion Services

Enclosures
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12-10-200

(Part 12, Title 24, C.G.R.)

Chapter 12-10-2
EXITS

SINGLE POINT LATCHING OR LOCKING DEVICES
STANDARD 12-10-2

STATE FIRE MARSHAL

Scope
Sec. 12-10-200.

(a) Buildeérs Hardware, Exit Doors. These design require-
ments and testing procedures apply to builders hardware, single-
point latches and locks, intended for use on required means of
egress doors in other than Group R and M Occupancies with an
occupant load of 10 or lgss, It is the intent that devices designed
and tested in accordance with these procedures will develop data
10 enable the State Fire Marshal to determine the suitability of
latches and locks on means of egress doors. Alternate designs and
materials may be submitted with substantiating test data. If, after
evaluation, devices are found to comply with the intent of these
procedures, they may also be recognized for approval and listing
by the State Fire Marshal.

(b} Fire Doors. Builders hardware single-point latches and
locks intended for use on doors bearing a fire-retardant classifica-
tion shall also conform to the construction standards and perfor-
mance tests specified in Fire Door Assembly Tests, SFM 12-7-4,
Section 12-7-400. :

(c} Listing by Approved Listing Agency. Listing by an ap-
proved listing agency shall not be construed as necessarily indi-
cating compliance in all respects with the requirements of these
design requirements and test procedures for single-point latching
or locking devices. The test report of the approved listing agency
may be filed for review and after evaluation, if it is found to pro-
vide evidence. of conformance, the single-point latching or lock-
ing device may be recognized for approval and listing.

(d) Definitions.

1. Inside knob, Inside knob means the knob, Jever, bar or
paddle on the side of the door which must be turned or depressed to
unlatch or unlock the door to permit egress.

2. Qutside knob. Outside knob means the knob on the corridor
side of room to corridor doors, or the knob on the exterior side of a
door leading to the exterior.

Instructions

Sec. 12-10-201. Approved instaliation instructions shall be pro-
vided by the manufacturer. Instructions shall be illustrated and
shall include directions and information adequate to ensure proper
and safe installation of the device.

Design
Sec. 12-10-202.

(a) Finish, Builders hardware shall have a smooth finish with no
sharp or burred edges. Knobs may be knurled or have an abrasive
finish for ease of turning or identification as may be required.
Strikes shall be plain with curved lip. Strike and lip extending
beyond jamb have rounded comners.

(b) Knob, Lever or “T” Handle Actnated. Single-point latch
bolts and/or dead bolts shall be retracted from the strike to release
the door by a knoeb, lever or “T” handle with not to exceed
Yy turn. A thumb piece or thumb turn is not acceptable for this pur-
pose.

(c) Tested Design. Builders hardware single-point Iatching or
tocking devices shall be designed to retract the latch bolt and/or
dead bolt after application of the horizontal forces and the endur-

ance tests without exceeding the releasing torque specified in
12-10-204 (h).

{d) Knobs. Knobs shall have a minimum diameter of 2 inches
and a maximum diameter of 23/, inches.

() “T” Handle. “T” handles shall be oval-shaped and have
minimum dimensions of 134 inch by 1 inch at center portion with
1Y/4 inch projection,

(f) Levers. The lever of lever actuated latches or locks shall be
curved with a return to within 1/, inch of the door to prevent catch-
ing on the clothing of persons during egress.

(g) Self-releasing Knob. The inside knob shall be free at all
times. Any locking, stopworks, or shut-out mechanism shall not
prevent retracung the latch bolt or dead boit to release the door by
turning of the inside knob, or “T™ handle, or depressing the inside
lever, bar or paddle.

(h) Dead Bolt Operation. Operation of the inside knob shall re-
tract both fatch bolt and dead bolt simultancously. The opening in
the strike shall be of such dimensions that when the flat of the latch
bolt is forced against the edge of the latch hole there shall be no
pressure against the side of the dead bolt.

(i) Springs. Retraction of the latch bolt and/or dead bolt shall
not depend on springs.

{j) Backset. Backset shall be not less than 23/¢ inches or more
than 5 inches.

(k) Throw. Latches shall have a minimum laich throw of
11, inch. Latches intended for use on fire endurance rated doors
shall also conform to the requirements of SFM 12-7-4, Section
12-7-400, Fire Door Assembly Tests.

(1) Roller Latches. Roller latches intended for use on room to
corridor doors shall have a minimum projection of 3/g inch exclud-
ing any coating or sound deadening material. Stops or staking
shall be provided o provide a minimum projection of Yg inch. -
Spring design shall be such as will require an opening force of
20 pounds when the roller projects 3!/g inch in a door and frame
with l/g-inch jamb clearance. Adjustment of the roller projection
shall not be possible from the front of face plate.

Construction Materials
Sec, 12-10-203.

(a) Cases, Interior Working Parts. Cases, latch or lock enclo-
sures, and interior working parts shall be of brass, bronze, steel,
monel, stainless stegl, or of materials equivalent in mechanical
strength to brass or bronze. Cases of mortise locks may be of cast
iron.

(b) Latch Bolts, Strikes. Latch bolts and strikes shall be of
brass, bronze, monel, stainless steel or materials equivalent in me-
chanical strength having corrosion resistance equivalent to brass
or bronze.

(c} Corrosion Resistance. Cases, enclosures and intemnal
working parts shall have corrosion resistance equivalent to cad-
mium plating not less than 0. 00015 inch thick or zinc plating not
less than 0.0004 inch thick, or processed to give equal corrosion
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