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November 14, 2009  
 
Sent Via Email       CBSC@dgs.ca.gov 
California Building Standards Commission 
2525 Natomas Park Drive, Suite 130 
Sacramento, CA 95833 
Attention: Dave Walls, Executive Director 
 
Dear Director Walls: 
 
Thank you for the opportunity to comment on proposed building standards of the Office 
of the State Fire Marshal. 
 
My comments are directed to California Building Code Section 1011.6 and 1011.7 and 
the omission of Group E Occupancies.  
 
Let me begin by giving you my background first.  I retired from the Office of the 
California State Fire Marshal in 1993 where I was the Regulations Coordinator and a 
member of the CBSC Coordinating Council.  One of my responsibilities was to adopt 
regulations to implement the legislative provisions of Health & Safety Code Section 
13143. 
 
 I am a current member of the following national committees: 
 
Standards Technical Panel (STP) member of UL 924 Emergency Lighting and Power 
Equipment & UL 1994 Luminous Egress Path Marking Systems 
 
ASTM E12.13 on Photoluminescent Safety Markings 
ASTM E15.47 on Fire Ladders 
ASTM E34.40 on Hazard Communications 
 
Chair of the Code Development/Interpretation Committee for the National Code Services 
Association, a Section of the Western Fire Chiefs Association. 
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As you see by the notes to both sections, these regulations are driven by statutory law, 
Health & Safety Code Section 13143 which states the following in paragraph three: 
 
“In addition to any other requirements for location of exit signs 
or devices in any building or structure used or intended for use as 
an asylum, jail, mental hospital, hospital, home for the elderly, 
children's nursery, children's home or institution not otherwise 
excluded from the coverage of this subdivision, school, or any 
similar occupancy of any capacity, and in any assembly occupancy 
where 50 or more persons may gather together in a building, room, or 
structure for the purpose of amusement, entertainment, instruction, 
deliberation, worship, drinking or dining, awaiting transportation, 
or education, the State Fire Marshal shall adopt building standards 
pursuant to this section establishing minimum requirements for the 
placement of distinctive devices, signs, or other means that identify 
exits and can be felt or seen near the floor. Exit sign technologies 
permitted by the model building code upon which the California 
Building Standards Code is based, shall be permitted. These building 
standards shall be adopted before July 1, 1998, and shall apply to 
all newly constructed buildings or structures subject to this 
subdivision for which a building permit is issued, or construction 
commenced, if no building permit is issued, on or after January 1, 
1989.” 
 
 
The regulations originally adopted by the State Fire Marshal in the early 1990’s included 
Group E Occupancies as required by Health & Safety Code Section 13143.  I was 
involved in the adoption of those regulations as the Regulations Coordinator for the 
Office of the State Fire Marshal.  Subsequent editions of the California Building Code 
(1989 Supplement, 1991 CBC, 1995 CBC, 1998 CBC, 2001 CBC) also included Group E 
Occupancies as required by Health & Safety Code Section 13143.   
 
It is not clear if the omission of Group E Occupancies in the 2007 California Building 
Code occurred as the result of a rulemaking proposal or whether the omission was the 
result of a publishing or other editorial error.  
 
Nevertheless, the Commission and the Office of the State Fire Marshal now have the 
opportunity to correct this omission. 
 
The issue of what occupancies are required to have distinctive devices, signs, or other 
means that identify exits and can be felt or seen near the floor is clearly specified in 
Health & Safety Code Section 13143 and specifically includes “…school, or any similar 
occupancy of any capacity,...”. 
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Any deletions to the occupancies named in this statute can only be done by the legislature 
by amending the statute.  The statute only empowers the State Fire Marshal to establish 
minimum requirements for the placement of distinctive devices, signs, or other means 
that identify exits and can be felt or seen near the floor in the occupancies specified by 
the legislature.   
 
I do not believe that the State Fire Marshal intentionally omitted Group E Occupancies 
and that this is most likely an editorial or publishing error. 
 
Health & Safety Code Section 18930(a) requires that building standards adopted by state 
agencies and submitted to the commission for approval shall be accompanied by an 
analysis written by the adopting agency or state agency that proposes the building 
standards which shall, to the satisfaction of the commission, justify the approval thereof 
in terms of specific criteria.   
 
Criteria (1) requires that the proposed building standard do not conflict with other 
building standards.  Building standards are also contained in statute and the omission of 
Group E Occupancies from CBC 1011.6 and 1011.7 is in conflict with enabling statute 
Health and Safety Code Section 13143. 
 
Criteria (2) also requires that the proposed building standard is within the parameters 
established by enabling legislation.  Health & Safety Code Section 13143 specifically 
specifies “…school, or any similar occupancy of any capacity,...”.  Any deletions to the 
occupancies named in this statute can only be done by the legislature by amending the 
statute.   
Criteria (4) requires that the proposed building standard is not unreasonable in whole or 
in part.  The omission of a statutorily required occupancy, whether intentional or 
unintentional, constitutes an unreasonable and unlawful omission. 
 
While the law is clear that Group E Occupancies are required to have these devices, 
architects and local AHJ’s will not look in the California statutes to know what 
occupancies must have floor level exit signs and path markings.   
 
One must also consider the legal liability of providing misinformation to architects and 
AHJ’s who want to comply with state laws and regulations but may be hampered by a 
building regulation that is in conflict with the enabling legislation by virtue of an 
omission in the regulation. 
 
Sincerely, 
 
 
 
Manny Muniz 
California Deputy State Fire Marshal (Ret.)  
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