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 2001 California Building Code, Sections 1127B.5 Item 8 and  
 1117A.4.7 (prior to the 10/12/06 Supplement, effective 5/2/07). 
 California Government Code, Section 4451(d) 
 Americans with Disabilities Act Standards for Accessible Design, Section 4.7.7  
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See IR 11B-2 and 11B-4 

This Interpretation of Regulations (IR) is intended for use by the Division of the State Architect (DSA) staff, and as a resource for 
design professionals, to promote more uniform statewide criteria for plan review and construction inspection of projects within the 
jurisdiction of DSA. This IR indicates an acceptable method for achieving compliance with applicable codes and regulations, 
although other methods proposed by design professionals may be considered by DSA.  
 
This IR is reviewed on a regular basis and is subject to revision at any time.  Please check the DSA web site for currently effective 
IRs. Only IRs listed in the document at http://www.dgs.ca.gov/dsa/Resources/IRManual.aspx at the time of plan submittal to DSA 
are considered applicable. 

 
Purpose: This interpretation clarifies acceptable design and installation requirements of 
detectable warnings at curb ramps under Division of the State Architect (DSA) jurisdiction, 
which includes state funded buildings and facilities, State of California public elementary and 
secondary schools (grades K-12), community colleges, and universities. (In the 2007 and 
2010 CBC this issue has been addressed in Section 1127B.5 Item 7). 
 
General: California Building Code Sections 1127B.5 Item 8 and 1117A.4.7 state “a curb 
ramp shall have a detectable warning….when the ramp slope is less than 1 unit vertical to 
15 units horizontal (6.7% slope).” 
 
However, the Americans with Disabilities Act Standards for Accessible Design Section 4.7.7 
indicates that curb ramps shall have a detectable warning surface without regard to the 
slope of the ramp. 
 
Design Requirements: Per California Government Code 4451(d), until such building 
standards are published in the California Building Standards Code that meet or exceed the 
requirements of the federal Americans with Disabilities Act, and specifically in this case the 
Americans with Disabilities Act Standards for Accessible Design Section 4.7.7, the DSA will 
accept curb ramp designs which indicate detectable warnings at curb ramps regardless of 
slope. 
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