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This Interpretation of Regulations (IR) is intended for use by the Division of the State Architect (DSA) staff, and as a resource for 
design professionals, to promote more uniform statewide criteria for plan review and construction inspection of projects within the 
jurisdiction of DSA which includes State of California public elementary and secondary schools (grades K-12, community colleges) 
and state-owned or state-leased essential services buildings. This IR indicates an acceptable method for achieving compliance with 
applicable codes and regulations, although other methods proposed by design professionals may be considered by DSA.  
 
This IR is reviewed on a regular basis and is subject to revision at any time.  Please check the DSA web site for currently effective 
IRs. Only IRs listed in the document at http://www.dgs.ca.gov/dsa/Resources/IRManual.aspx at the time of plan submittal to DSA 
are considered applicable. 

Purpose: This IR provides general requirements for acceptance and use of concrete mixes 
containing a significant amount of fly ash or natural pozzolans as a substitute for Portland 
cement, for projects under DSA jurisdiction. This IR describes the DSA requirements for the 
use of fly ash, which also apply to the use of raw or calcined natural pozzolans.  

Scope: This IR is applicable for all concrete mixes utilizing fly ash or natural pozzolans in 
excess of 15% by weight, per the 2010 California Building Code (CBC), Section 1903A.4 
(Section 1903A.5 in the 2007 CBC). 

This IR does not address issues related to constructability, curing, rate of strength gain, 
admixture compatibility, or sampling and testing. The design professional in responsible 
charge of the project shall clearly delineate all special requirements or procedures in the 
construction documents. Individuals experienced in the use of concrete mix designs using 
fly ash should be consulted, especially for mixes exposed to freeze / thaw or deicing 
chemicals. 

Background:  Conventional or “standard” concrete mixes, as the term is used in this IR, 
typically contain from 0 to 15% fly ash by weight.  The percentage of fly ash is usually 
expressed as the percent fly ash, by weight, of all the cementitious materials (cement and 
fly ash) in the mix. Because Class F fly ash is a by-product of the combustion of coal, a 
concrete mix containing significant amounts of fly ash is being recognized as a “green” 
product. Compared to Portland cement, it offers these environmental benefits: 

• Diverts material from the waste stream 
• Reduces green house gas emissions from the processing of raw material 
• Conserves raw material 

There are other benefits such as improved workability and durability, reduced permeability 
and water demand, and lower heat of hydration.  However, there are also some drawbacks 
such as extended curing time, and slower early strength gain, which may impact testing and 
handling of samples, and construction schedules (e.g.: form and shoring removal). A special 
strength testing specification may be necessary. 

1.  Material:  

1.1 Fly Ash: Fly ash and raw or calcined natural pozzolans shall meet the American 
Society of Testing and Materials (ASTM) standard specification C 618-08a (C 618-05 
for projects submitted under the 2007 CBC) for Class N or F (Class C fly ash is not 
permitted).  Per ASTM C 618, sampling and testing of fly ash shall be in accordance 
with ASTM C 311.  
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Additional requirements for fly ash are as follows: 

• Fly ash shall be supplied by an experienced producer that complies with all 
applicable standards (e.g. ASTM C 618, ASTM C 311).  

• Fly ash shall be from one source for the duration of the project unless additional 
physical testing of the changed mix is preformed, per Section 2 below.  

1.2 Other Material Components: All other materials used in the concrete mix shall 
meet the requirements of Chapter 3 of ACI 318.  

2.  Concrete Mix Designs:  
2.1  General: For all mix designs, concrete proportions shall be selected by a registered 

civil engineer with experience in concrete mix design, and shall be determined in 
accordance with the provisions of ACI 318, Section 5.2. All mix designs shall be 
identified by a mix design identification number.  The civil engineer shall prepare and 
submit a mix design report to the DSA approved (LEA) testing laboratory for review.   

Mix design reports shall include all the data as required to verify conformance with 
ACI 318, Section 5.2 and 5.3, and the following: 
• The mix design identification number  
• Cement certification   
• Fly ash certification of compliance or test data 
• Admixture data 
• Aggregate test data 
The report shall also bear the signature and seal of the registered engineer 
responsible for proportioning in accordance with DSA Interpretation of Regulation IR 
A-19, Section 1.1.  

2.2 Mix Designs Utilizing 15% Or More Fly Ash: Proportioning shall be based on field 
experience or trial mixtures, or both, per ACI 318, Section 5.3. Proportioning per ACI 
318, Section 5.4 (without field experience or trial mixtures) is not permitted. 

2.3 Mix Design Review and Approval Process:  An engineer from a DSA approved    
(LEA) testing laboratory shall review the mix design report and the design 
professional in responsible charge of the project shall approve the mix design. 

2.3.1 Review by LEA Engineer: A qualified civil engineer associated with a DSA 
approved (LEA) testing laboratory shall review the report for conformance with 
ACI 318, Sections 5.2 and 5.3.  He shall issue an evaluation report of findings 
and recommendation for either acceptance or rejection and forward his report to 
the design professional in responsible charge of the project.  

2.3.2 Approval by the Project Engineer in Responsible Charge:  Based on the 
findings and recommendation of the LEA engineer’s evaluation report, the project 
design professional in responsible charge decides whether to accept or reject the 
mix design.  He will issue a letter stating his acceptance or rejection.  The letter 
shall be sent to DSA, and copied to the project inspector, the LEA laboratory, and 
the mix design engineer.  

2.3.3 Documentation by the Concrete Supplier:  The concrete supplier shall submit 
copies of the cement certification, fly ash certification of compliance or test data, 
admixture data, aggregate test data, and mix design identification number to the 
project inspector and the LEA engineer who reviewed the mix design report.  

Record Keeping: The LEA engineer and project inspector shall maintain a copy of the 
approved mix design report, the approval letter from the engineer in general responsible 
charge, and the documents submitted by the concrete supplier and make them available to 
DSA upon request. 
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