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MASONRY WALLS – NON STRUCTURAL  
                      
References: 2001 California Building Code, Sections 2112A and 2113A                                Revised 09-18-07                             
  2007 California Building Code, Sections 2114A and 2115A  Issued 09-01-1999 
Discipline: Structural  
 
This Interpretation of Regulation (IR) is intended for use by the Division of the State Architect (DSA) staff, and as a resource for 
design professionals, to promote more uniform statewide criteria for plan review and construction inspection of projects within the 
jurisdiction of DSA, which include State of California public elementary and secondary schools (grades K-12), community colleges, 
and state-owned or state-leased essential services buildings. This IR indicates an acceptable method for achieving compliance with 
applicable codes and regulations, although other methods proposed by design professionals may be considered by DSA.  
 
This IR is reviewed on a regular basis and is subject to revision at any time.  Please check the DSA web site for currently effective 
IR’s. Only IR’s listed in the document at  http://www.dsa.dgs.ca.gov/Pubs/default.htm  (click on “DSA Interpretations of Regulations 
Manual”) at the time of plan submittal to DSA are considered applicable. 

 
Purpose: This IR provides various requirements for non-structural masonry walls. 

1. Garden Wall and Screen Wall Construction: A garden wall or screen wall is any 
non-bearing wall, which is not part of the structural system of a building. In general, 
construction is as required for non-bearing partitions except that minimum thickness 
permitted is six inches. Wall reinforcement is as required for design loads with minimum of 
#4 @ 24" o.c. vertical for running bond, or #4 @ 16" o.c. for stacked bond. Horizontal steel 
is to be 0.001 times the nominal cross sectional area and may be spaced up to 4'-0" o.c. 
maximum. Cells containing reinforcement shall be grouted. Though walls less than six 
feet high are not required to be approved by the Division of the State Architect (DSA), if 
shown on drawings, the design should consider the above requirements.  

2. Grouting: If a 16" grout lift is called for, horizontal steel spacing should be 16" o.c. The 
high lift grout method will be allowed for both brick and block walls when the design 
indicates the use is feasible. Specifications should include the procedures outlined in DSA IR 
21-2 and IR 21-3. 

3. Thickness of Walls: In figuring stresses use the net dimensions of the block or brick 
walls. It is not necessary to deduct for raked or tooled joints less than 1/2" in depth. 

4. Wall Projection Beyond Foundation: The maximum allowable projection for a 
brick wall is one-half brick for a block wall, the shell thickness minus 1/2". Design the wall 
to be capable of carrying its load on the reduced area. 

5. Concentrated Loads: Extra bars are necessary only when required by design. For 
concentrated loads causing eccentric moments, use four times the wall thickness plus length 
of bearing to compute bending stresses for interior supports. Use two times the wall 
thickness plus length of bearing for support at ends of walls. 
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