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PREFABRICATED  
WOOD I-JOIST: 2001 AND 2007 CBC IR 23-9 
 

References:  
 2007 California Building Code, Section 2303.1.2 
 ICC ES AC-014 
 National Design Specification for Wood Construction (NDS-2005) 
Discipline: Structural 

Revised 11-03-10 
Revised 08-25-09 
Revised 07-15-08 

Issued 03-14-05  

This Interpretation of Regulations (IR) is intended for use by the Division of the State Architect (DSA) staff, and as a resource for 
design professionals, to promote more uniform statewide criteria for plan review and construction inspection of projects within the 
jurisdiction of DSA which includes State of California public elementary and secondary schools (grades K-12), community colleges 
and state-owned or state-leased essential services buildings. This IR indicates an acceptable method for achieving compliance with 
applicable codes and regulations, although other methods proposed by design professionals may be considered by DSA.  
 
This IR is reviewed on a regular basis and is subject to revision at any time.  Please check the DSA web site for currently effective 
IRs. Only IRs listed in the document at http://www.dgs.ca.gov/dsa/Resources/IRManual.aspx at the time of plan submittal to DSA 
are considered applicable. 

Purpose: This Interpretation of Regulation (IR) clarifies qualification and quality 
control/assurance requirements for acceptance of prefabricated wood I-joists for use in 
projects submitted to the Division of the State Architect (DSA) for review. This IR does not 
apply to open web trusses. This IR is applicable to projects submitted under the 2001 or the 
2007 California Building Code (CBC). 

Background:  A prefabricated wood I-joist is a structural member manufactured with 
sawn or structural composite lumber flanges and structural panel webs composed of either 
plywood or oriented strand board (OSB) bonded together with exterior-type adhesives, 
forming an “I” cross sectional shape. 

1. ACCEPTANCE CRITERIA:  I-joists may be accepted on DSA projects based on 
the following criteria: 

1.1 I-joists must have a valid evaluation report issued by a qualified independent 
evaluation agency prescribed in DSA IR A-5. 

1.2 The evaluation report shall indicate compliance with all the following building codes 
and standards: 
• 2006 IBC  
• ASTM D5055-04 
• ICC-ES AC-14  

1.3 The evaluation report shall also require a quality control/assurance program 
complying with the requirements of ICC AC-14 and ASTM D5055-04. See Section 4, 
below. 

2. DESIGN REQUIREMENTS:  

2.1 Joists shall only be used for dry conditions of use and must be protected from 
weather exposure during construction. 

2.2 Joists shall be designed in accordance with AF&PA NDS-2005, Chapter 7 and the 
appropriate evaluation report. 

2.3 Lateral and rotational supports shall be provided at all bearing locations per AF&F 
NDS 2005 Section 7.3.5. Lateral and rotational support may be provided by joist 
hangers complying with ICC AC13, Section 3.3. 

2.4 Bridging shall be provided in accordance with manufacturer’s requirements and the 
product’s evaluation report. Additional bridging may be required to provide lateral 
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support for the bottom chord when it is in compression (i.e. wind uplift, large 
cantilevers, etc.).   

2.5 Design flexure, shear and bearing shall be determined through ASTM D5055-04 
procedures, and as listed in the evaluation report.   

2.6 Deflection shall be computed per the evaluation report and shall not exceed limits 
defined in CBC Table 1604A.3., evaluation report, or the manufacturer’s 
recommendation, whichever is more restrictive.  As a reference, National Design 
Specification for Wood Construction (NDS-2005) Section C7.4.5 recommends a 
deflection limit of L/480 for floor joists live load. 

2.6.1 NDS-2005 Section C7.4.5 also recommends the consideration of creep deflection 
for unique applications, such as heavy dead loads, may be in accordance with 
NDS Section 3.5.2. 

2.7 I-Joist blocking panels may be used for shear transfer if allowed by the evaluation 
report. Shear transfer capacity is limited to the allowable shear capacity specified in 
the evaluation report. Shear transfer nailing (size and spacing) shall be determined 
by calculations and must conform to manufacturer’s requirements. 

3. DETAILING CONSIDERATIONS: Follow the manufacturer’s detailing and 
construction requirements.  Connection details shall be designed to minimize the potential 
for splitting of wood members and I-Joists.  In the event of splitting, a repair procedure 
shall be submitted to DSA for review and approval on a project specific basis. The following 
are typical conditions where splitting may occur:   
 

3.1  Solid sawn lumber flange connections at bearing locations (e.g. wall top plates).  

3.2  Tie strap or other connector hardware (end distance and spacing of nails). 

3.3  Web stiffeners material and size (comply with the manufacturer’s requirements). 

3.4  I-joist chord, or web filler, that is a part of a wall anchorage system (attachment 
must meet the requirements of ASCE 7-05 Section 12.11.2). 

3.5      I-Joist flange receiving diaphragm sheathing nails (the minimum thickness and width 
of the flange shall meet applicable CBC code requirements, i.e. edge distance, 
minimum nail penetration per CBC Tables 2306.3.1, 2306.3.2, and 2306.4.1).  

3.6      Shear transfer nailing at I-Joist blocking panels. 

4. I-JOIST QUALITY CONTROL/ASSURANCE: Continuous independent 
inspection of wood I-joist fabrication is not required. Only mills that qualify under an 
approved QA/QC program shall provide I-joists. The quality assurance program shall meet 
the following requirements: 

4.1 ASTM D5055, Sections 8,9, and 10 

4.2 ICC-ES AC14, Appendix A, Quality Assurance Guidelines for Prefabricated Wood I-
joists, promulgated by the Wood I-joists Manufacturers Association, or ICC-ES 
approved equivalent such as APA QA Policy for Performance Rated I-Joists.  

4.3 ICC-ES AC 14 Appendix B. 

4.4 Unannounced audits by a third party auditor of a qualified inspection agency shall be 
performed, per ICC-ES AC14. All quality control reports resulting from such audits 
must be maintained by the manufacturers and made available to DSA upon request. 
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