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This Interpretation of Regulations (IR) is intended for use by the Division of the State Architect (DSA) staff, and as a resource for 
design professionals, to promote more uniform statewide criteria for plan review and construction inspection of projects within the 
jurisdiction of DSA which includes State of California public elementary and secondary schools (grades K-12), community colleges 
and state-owned or state-leased essential services buildings. This IR indicates an acceptable method for achieving compliance with 
applicable codes and regulations, although other methods proposed by design professionals may be considered by DSA.  
 
This IR is reviewed on a regular basis and is subject to revision at any time.  Please check the DSA web site for currently effective 
IRs. Only IRs listed in the document at http://www.dgs.ca.gov/dsa/Resources/IRManual.aspx at the time of plan submittal to DSA 
are considered applicable. 

 
Purpose:  The purpose of this Interpretation of Regulations (IR) is to clarify DSA 
acceptance of self-furring wire lath used as reinforcement for cement plaster. 

1. General: Lath for plaster shall be furred out a minimum of 1/4 inch when installed 
over a solid surface such as plywood. The use of self-furring lath is subject to a satisfactory 
jobsite demonstration of the lath installation for each project, with approval by the project 
architect and enforcement agency. 

2. Background: Many types of self-furring lath have depressions in the lath that 
successfully offset the lath 1/4 inch from plywood or other rigid backing, and therefore meet 
the 1/4 inch offset requirement of ASTM C933-04 Section 5.1.2 (or Table 25A-B of the 2001 
CBC).  Furring nails are not required.  The lath is not offset from the backing at the location 
where nails or staples hold the lath to the backing/stud.    

3. Application: Satisfactory job-site installation is required.  The lath should not be 
pulled so tight that the depressions are straightened resulting in the lath being pressed tight 
to the backing.  Lath must be furred out 1/4 inch over the majority of the wall area; lath 
within three inches of attachment points may be exempt from minimum furring requirement 
in order to accommodate fastening to framing.  Also, the nails/staples shall not be 
overdriven so as to damage the weather-resistant barrier.  
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