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PURPOSE: The purpose of this Interpretation of Regulations (IR) is to clarify the Division of the 
State Architect (DSA) definition of school building as it applies to cargo containers used as 
storage facilities. 

BACKGROUND: Many California school districts use cargo containers (also known as “cargo 
boxes,” “sea vans,” or “shipping containers”) on school campuses to store materials and 
emergency supplies.  

A cargo container is an industrial, standardized, reusable portable vessel that was originally, 
specifically or formally designed for use in the packing, shipping or transportation of goods or 
commodities, and designed to be mounted on rail car, truck or ship.  

INTERPRETATION: Cargo containers used as storage units are not considered by DSA to be 
school buildings. The definition of “school building” is found in Title 24, Part 1, Section 4-314. 

1. LIMITATIONS: School districts may install cargo containers as storage units on school 
campuses under their own authority and are not required to submit the design to DSA for review 
and approval. Cargo containers can only be installed subject to the following limitations: 

1.1 The maximum size is no greater than 10' by 60'. 

1.2 The height is no greater than 10'. 

1.3 It is not used to store hazardous material that would trigger Group H occupancy. 

1.4 They are not stacked upon each other or elevated by a substructure. 

1.5 They are placed directly on even grade (not sloping more than 1:12) and at a distance of 
five feet or more away from the top of any descending inclination having slope greater 
than 1:12. 

1.6 The container is not placed in fire access lanes. 

1.7 The container is maintained so that its structural integrity is not compromised. 

1.8 The container is not modified by the addition of doors or windows that would 
compromise the structural integrity. 

1.9 The container shall be placed a minimum of twenty (20) feet from any building. 

1.10 Containers shall not be placed within any building’s required side yard setback. 

1.11 Contaners shall be placed a minimum of five (5) feet from property lines adjoining 
commercial, industrial or residential zoned property. 

1.12 Containers may have a zero (0) setback at property lines adjoining streets or public 
right-of-ways. 

REFERENCES:  
California Code of Regulations (CCR) Title 24 
 Part 1, California Building Standards Administrative Code, Section 4-314 
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This Interpretation of Regulations (IR) is intended for use by the Division of the State Architect (DSA) staff, and as a resource for design 
professionals, to promote more uniform statewide criteria for plan review and construction inspection of projects within the jurisdiction of DSA 
which includes State of California public elementary and secondary schools (grade K–12), community colleges and state-owned or state-leased 
essential services buildings. This IR indicates an acceptable method for achieving compliance with applicable codes and regulations, although 
other methods proposed by design professionals may be considered by DSA.  

This IR is reviewed on a regular basis and is subject to revision at any time. Please check the DSA website for currently effective IRs. Only IRs 
listed at http://www.dgs.ca.gov/dsa/Resources/IRManual.aspx at the time of plan submittal to DSA are considered applicable. 
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