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RELIABLE POWER SUPPLY FOR  
ELECTRIC FIRE PUMPS IR E-3  
 

References:  
 2007 and 2010 California Electrical Code, Articles 230 and 695 
 2003 and 2007 Edition of NFPA 20, Standard for the Installation of Stationary Pumps for  
 Fire Protection Section 5.20        
Discipline: Fire and Life Safty 

Revised 11-03-10 
Issued 04-27-10 

 

This Interpretation of Regulations (IR) is intended for use by the Division of the State Architect (DSA) staff, and as a resource for 
design professionals, to promote more uniform statewide criteria for plan review and construction inspection of projects within the 
jurisdiction of DSA which includes State of California public elementary and secondary schools (grade K-12), community colleges 
and state-owned or state-leased essential services buildings. This IR indicates an acceptable method for achieving compliance with 
applicable codes and regulations, although other methods proposed by design professionals may be considered by DSA.  
 
This IR is reviewed on a regular basis and is subject to revision at any time.  Please check the DSA web site for currently effective 
IRs. Only IRs listed in the document at http://www.dgs.ca.gov/dsa/Resources/IRManual.aspx at the time of plan submittal to DSA 
are considered applicable. 

 
Purpose: This Interpretation of Regulations (IR) clarifies code requirements, based on the 
California Electric Code and  NFPA 20 Section 5.20 as to what will be acceptable as a 
“reliable power supply” to an electric fire pump.  

General: The 2007 and 2010 California Electric Code, Article 695, Section 695.3, states, 
“Power Source(s) for Electric Motor-Driven Fire Pumps shall have a reliable source of 
power.”  

Interpretation:  

1. Reliable Power Supply:  Various public utilities commissions oversee 
electric companies. Municipal boards are authorized to acquire, construct, 
operate and maintain, and to take all necessary action, in order to provide an 
adequate, dependable, supply of bulk electric power and energy within its 
jurisdiction. A fire pump may be permitted to be supplied by a separate service 
from a reliable municipal provider or a combination of power supply and back-
up supply produced on-site or as described in California Electrical Code Article 
695. 

2. Power Supply will include: Power source from a reliable municipal 
electric supply company which has been connected per Article 230 of the 
California Electrical Code or on-site produced electricity with a back-up power 
supply installed and connected in accordance with the provisions of Section 
695. 

3. Connection to Power Supply: The connection shall be located and 
arranged so as to minimize the possibility of damage by fire from within the 
premises and from exterior hazards. An electrical tap shall be ahead of the 
means to disconnect service, and shall comply with Section 230.82(5) of the 
California Electrical Code. The service equipment shall comply with the labeling 
requirements in Section 230.2 and the location requirements in 230.72(B) and 
NFPA 20:9.2.2.  
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