Limited Term Appointments/Project Duration
12/9/2002
Submitted by Linda Bender
Consulted with Margaret Serenity — State Personnel Board

SPB states that if the class specification indicates that the class is a ‘permanent’
class and the project is over 2 years, an individual should be hired permanent.
When the project ends and there is no other project for the permanent employee
to ‘transfer’ to, then the department is in a layoff situation. If the project is 2
years or less, an individual should be hired on a limited term basis, which allows
for termination at any time without cause. SPB stated that DGS should
research all of its prior LT appointments and make permanent or terminate
if the appointment is in violation of GC and Rule.

Further, if the project is 2 years or less, the position shall be filled for 12 months
and extended an additional 12 months, if it meets the criteria in PMPPM Section
331. SPB stated that any outstanding JOBs should be recalled and
readvertised for the 12-month duration. The JOB can contain language,
which states that it is highly probable that the LT appointment will be
extended up to 24-months.

The above comments in bold/black are to deter an SPB audit.

OTHER ISSUES:

1. Is it legal to reappoint (list appointment) an individual currently in a limited-
term position, in a specific unit in a specific classification, to another unit in
the same classification on a limited-term basis?

No. This is contrary to GC Section 19080.3 and discussed in PMPPM
Section 331.4. This is a transfer (PMPPM Section 315) and therefore the
individual’s limited-term duration cannot change the original termination date
for the limited-term appointment. However, if the limited-term appointee is
separated for a minimum of 3 months, s/he may be re-appointed if s/he still
has list eligibility.

If the limited-term appointment is to a different classification and the individual
is on an eligible list for the ‘new’ classification, a list appointment may be
made.

2. Should a limited-term appointment be advertised and filled for a 24-month
term?

No. An initial limited-term appointment must be for 12-months, which may be
extended an additional 12-months. No limited-term appointment can exceed
24-months under any circumstances. (See PMPPM Section 331.)



Regardless of recruitment difficulty, limited-term positions should not be
advertised for more than 12 months.

. How should positions be filled for construction projects 2-years or more
duration?

a. Duration positions must be developed by Board Item establishing the
necessary duration class(es) required for the project(s) (see C&P Manual
Section 130). The classifications and projects can be derived from the
Departments Budget and discussions with the appropriate Office required
to perform the construction, etc. Appointments are on a permanent basis.
Individuals cannot participate in promotional examinations unless they had
prior State service preceding the duration appointment. (The PA will have
to determine if the appointment was to a duration class; either by
reviewing the class spec. or contacting the transactions staff at the former
employer.)

b. Promotional TAUs may be made. Open TAUs if a list does not exist, there
is no hiring freeze, or freeze exemption is obtained.

c. Limited-term appointments may be made; however, the appointee must be
initially hired for 12 months, extended another 12 months and then
terminated. A new individual may be hired to complete the project.
Limited-term appointees may participate in promotional exams.

. Can a person hired in a duration appointment on a permanent basis transfer
to a non-duration appointment?

Yes. PMPPM Section 315.19 & .20, Limited-Duration Project Classes, states,
“Permanent or probationary employees may transfer from special, limited
duration project classes to classes used for career staff.

From time-to-time limited duration projects arise that require special skills that
are not available form the State’s regular permanent staff. To meet these
needs, project classes are used to hire persons who possess the required
special qualifications.

..... the Board will not preclude an otherwise appropriate transfer of an
incumbent in a project duration/noncareer class to a career class.

. Can a person reinstate from a permanent appointment into a duration class?

Yes. Rule 512 states that the regulations governing reinstatement of
probationary or permanent employees shall apply to duration employees.



