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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS:
Government Code Section 19134 was amended effective July 1, 2003, and March 17, 2004. The effect of these amendments has been to change the benefits payable under the statute as well as who must be paid and how they must be paid.  Department of General Services, Office of Legal Services is providing these responses to frequently asked questions for the benefit of state agencies that have current personal services contracts or who may be entering into personal services contracts.  These FAQ’s are in addition to the FAQ’s previously provided (copy attached), except as provided below.  NOTE:  Highlighted FAQ’s are changes to prior FAQ responses.
What contracts are now subject to the 19134 requirements?

RESPONSE:  Qualifying contracts that are entered into, renewed or extended after July 1, 2003, now include any personal services contracts executed by a state agency with a provider of janitorial and housekeeping services, custodians, food service workers, laundry workers, window cleaners, and/or security guard services or a sub-contract for such services executed by the lessor of a state-leased facility where the facility is at least 50,000 square feet in area and the state leases all of the occupied floor space of that facility.  The term of the qualifying contract must exceed 90 days.   

What about contracts that were not entered into, renewed or extended after July 1, 2003?
RESPONSE:  Contracts that were subject to the requirements of 19134 prior to July 1, 2003 are still subject to the old requirements.  Thus there is no requirement to change the terms and conditions of the prior contracts, unless and until those contracts are renewed or extended.
Does 19134 require wages and benefits for current services contracts?

RESPONSE:  For services contracts that are entered into, renewed or extended after July 1, 2003, the new wages and benefits are mandatory.  

What is an example of a services contract that is “renewed” or “extended” after July 1, 2003?  

RESPONSE:  If, prior to the expiration of the original contract term, the contract is renegotiated for additional years, under the same or different terms, the contract will be considered “renewed” or “extended” for purposes of 19134.  If this renewal or extension takes place after July 1, 2003, the new benefits and wages provisions are mandatory.

What if the current services contract has options for additional years of service?

RESPONSE:  If a services contract is entered into prior to July 1, 2003 and, for example, has a term of one year, plus options for additional years of services, the exercise of the option years is not a “renewal” or “extension” and, thus, will not require the additional benefits mandated for contracts entered into after July 1, 2003.  Note, however, that an amendment may still be necessary to exercise the options.

What if the services contract is amended after July 1, 2003?

RESPONSE:  If the amendment is to add scope of services and funds for the new scope of services, but no time change (i.e., the term of the contract remains the same), this will not be considered an extension or renewal for purposes of 19134, and new wages or benefits are not mandated.

If a state agency occupies all of the floor space of a building that is over 50,000 square feet, except for one or two small offices housing the landlord or the landlord’s manager, do the requirements of 19134 apply?

RESPONSE:  If the state agency is responsible for hiring the services providers under a personal services contract, the requirements of 19134 will apply because the statute is subject to all contracts entered into by the state for personal services regardless of the size or occupancy of the building.  However, if the landlord or the landlord’s manager is providing the personal services as part of the lease agreement, the requirements of 19134 do not apply, since all floor space of the building is not occupied by the state.  

What if the state occupies all of the floor space of a building which is larger than 50,000 square feet (i.e. no manager or other tenants on site) and the landlord’s employees provide the personal services as part of the lease agreement, would the landlord be required to meet the requirements of 19134?

RESPONSE:  The statute requires that “employees of subcontractors providing personal services” receive the benefits and wages required in 19134 (see (h)).  Thus, since the landlord is not a “subcontractor”, the landlord’s employees are not entitled to the benefits and wages required in 19134.

What if the state occupies all of the floor space of a building which is larger than 50,000 square feet (i.e. no manager or other tenants on site) and the landlord or the landlord’s building manager hires a personal services subcontractor to provide the personal services to the leased building, are the employees of the subcontractor entitled to the wages and benefits of 19134?

RESPONSE:  The statute requires that “employees of subcontractors providing personal services” receive the benefits and wages required in 19134 (see (h)).  Since the personal services are being provided by a subcontractor hired by the landlord or the management company, the wages and benefits of 19134 would apply to the employees of that subcontractor, provided that the lease agreement with the state is entered into, renewed or extended after July 1, 2003 and, subsequent to the execution of the lease agreement, the subcontract  is entered into, renewed or extended after July 1, 2003.  Thus, if the state enters into a three year lease beginning June 1, 2003, and the landlord enters into a subcontract to provide janitorial services to the leased building on June 2, 2003, the employees of the subcontract are not entitled to the wages and benefits of 19134 until (1) the state lease agreement is renewed or extended and (2) the landlord renews or extends the agreement with the subcontractor.
What if the landlord in the above scenario renews or extends the subcontractor agreement on June 2, 2004, but the state lease has not changed?
RESPONSE:  It is unclear whether it is the intent of the statute to require that a landlord suffer the cost of the increased wages and benefits to the employees of its subcontractor when the landlord cannot increase the amount of the lease payments from the state to cover the additional costs.  Unless the lease agreement has an escalation clause for increases in landlord costs, the landlord has no legal ability, under the terms of the lease, to increase the lease payments because of the  increase in payments to the subcontractor due to the requirements of 19134.   (For example, if the landlord enters into a subcontract for the janitorial services for the state lease building, and the subcontractor employees are receiving minimum wage, if the minimum wages are increased, the landlord would not be able to recoup those costs from the state unless the lease terms provided for such an increase.  That would simply be a contractual matter between the landlord and its subcontractor.)  DGS recommends the department contact their own legal counsel and/or the Office of the Attorney General should this situation arise.
What if the state leases less than all of the occupied floor space of a building pursuant to an agreement entered into after July 1, 2003, and then, subsequently, the state leases the remaining portions of the occupied floor space (thus now occupying all of the floor space), must the subcontractor providing personal services to the landlord pay its employees the 19134 benefits?

RESPONSE:  No.  The requirements of 19134 should be applied only where the state signs a master lease to occupy the entire floor space.  If the building is leased to several different state entities or is subject to several different state leases under different terms and conditions, it would be impossible to apply the requirements of 19134 to a personal services subcontractor to only part of the building.  Once, however, all of the leases in the building have been entered into, renewed or extended after July 1, 2003, and the subcontract for personal services is then entered into, renewed or extended, the requirements of 19134 will apply.  
2001 FAQ:  Does 19134 require that contractors provide benefits other than health, vision, and dental?  (E.g. what about vacation, long-term disability, etc.?)

2001 RESPONSE:  Currently, section 19134 only requires health, vision and dental benefits (or cash in lieu equivalent).  The amount of such benefits/cash in lieu must be valued at at least 85 percent of the State cost for these types of benefits for State employees performing similar work (as calculated by DPA).  [Note: This is one of the primary changes from the original version of section 19134 and MM 00-07, which have now been revised.]
2004 RESPONSE:  19134 now requires that the services contract benefits provided include health, dental, retirement and vision benefits as well as holiday, sick and vacation pay.  However, these additional benefits are mandated only for services contracts that are entered into, renewed or extended after July 1, 2003.  
2001 FAQ:  What if a contractor has an employee who is single and then changes his/her dependent status (e.g. gets married)?

2001 RESPONSE:  If the contract uses the three-tiered rates, the contractor may request an adjustment to the new rate based on the employee’s change of status.  The change should be documented in the monthly reports submitted by the contractor.  State agencies should, in the absence of apparent misrepresentation or fraud by the contractor, pay at the increased rate.  (If the contract uses a blended rate, rates will not be affected by the change in employee status.)
2004 RESPONSE:  This change in rates, however, would not qualify the contract amendment as a “renewal” or “extension”, and, therefore, new wages or benefits are not required.

2001 FAQ:  What if a contractor includes provision for benefits or cash in lieu in its bid, but then fails to provide monthly reports and/or fails to actually provide the benefits to its employees?

2001 RESPONSE:  The contract should be worded so that the contractor is not entitled to receive payment for any month in which he/she fails to submit a benefits report.  If it is determined the contractor is falsely reporting benefits payments or is in any other way not complying with section 19134, the law provides that this is a “material breach” and the contract is subject to immediate termination by the state.
2004 RESPONSE:  The current statutory language states:  “(e) Failure to provide benefits or cash-in-lieu to employees as required under this section shall be deemed to be a material breach for any contract for personal services covered by this section.”  Generally speaking, as provided previously, a material breach would mandate termination of the contract for cause.  Note, however, that should this happen, and a new contract is entered into for the services, the new contract will be subject to the new requirements of 19134 for additional wages and benefits.

2001 FAQ:  What if DPA posts a rate change during the term of the contract?
2001 RESPONSE:  Qualifying contracts should include an escalation clause to allow for contract amendment in the event of intervening rate changes.  Contract amendments should provide for new rates, effective as of the date new rate(s) were posted by DPA.
2004 RESPONSE:  If the contract specifically states that should there be a rate increase, the contract shall be amended to reflect the rate increase. The amendment must reflect the rate increase and provide additional compensation to the contractor reflecting the rate increase.  However, this type of contract amendment would not qualify as a “renewal” or “extension”, and, therefore, new wages or benefits are not required.

2001 FAQ:  How does this new legislation impact sheltered workshops?
2001 RESPONSE:  Unfortunately, unique issues arising from sheltered workshop contracts  (W&I Code 19404) were not fully anticipated in this legislation.  These issues will likely be addressed in future “clean-up” legislation.  Currently, section 19134 does not provide any exceptions.  Therefore sheltered workshops, like other service providers, are covered.
2004 RESPONSE:  Effective March 17, 2004, 19134 was amended to include the following exception:    “(j) With the exception of subdivision (h), this section does not apply to personal services contracts for the services described in subdivision (a) performed by employees of nonprofit organizations that are employed in accordance with any of the following:

   (1) A special license issued pursuant to Section 1191.5 of the Labor Code.

   (2) A special certificate issued pursuant to Section 214 of Title 29 of the United States Code.

   (3) A community rehabilitation plan described in Sections 19152 and 19404 of the Welfare and Institutions Code.

   (4) A habilitation services program as described in Sections 19352 and 19356.6 of the Welfare and Institutions Code.”  Thus, except for the holiday pay described in (h), personal services contracts with sheltered workshops are not subject to the requirements.

How soon after DPA posts new rates must a personal services contract be amended to reflect the new rates?

RESPONSE:  The code requires that the personal services employees receive 85% of the wages and benefits received by “state employees for performing similar duties”, therefore, it should be assumed that the personal services employees should receive any increase in wages or benefits at the same time that the state employees performing the same duties receive the increase or decrease in wages or benefits.  The regulations require that the increase or decrease in wages or benefits applied to the personal services contract employees be applied retroactive to the date the new wages and benefits are posted by DPA.  Therefore, it would benefit state departments to effect an amendment to the contract as soon as possible after posting by DPA to avoid large equalizing payments of benefits and wages increases or decreases pursuant to the new wages and benefits.  Note however that this amendment would not qualify as a “renewal” or “extension”, and, therefore, new wages or benefits are not required.

Is the contracting state agency required to reimburse the contractor for new wages and benefits paid to the contractor’s employees pursuant to 19134 if the contract does not contain an escalation clause or other requirement to increase the contract payments or, in certain cases, the lease payments proportionately?
RESPONSE:  All contracts or lease agreements entered into since the inception of the implementation of the regulations for 19134 are required to include language providing for such escalation of payments.  Therefore, any state agency that is a party to a contract or lease that has such a provision must pay the required reimbursement.  However, if the contract or lease was entered into prior to the time the statute or regulations went into effect or were implemented, and, therefore had no escalation clause in the agreement, it would be a matter for the individual contracting department to determine whether the additional monies should be reimbursed to the contractor.  Departments faced with this issue are urged to contact their legal counsel or the Office of the Attorney General for assistance in determining whether to pay these additional sums.   

If the current contract or lease does not provide for the escalation clause, must the state department amend the contract to reflect such an escalation clause?

RESPONSE:  There is no legal requirement to amend the contract or lease to reflect such a change.  However, if the contract is renewed or extended or a new contract entered into, the requirements of the statute and regulations must be complied with or DGS/OLS may not approve the contract or lease.


