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Q.	Do non–classroom based programs (i.e. 
independent study programs) qualify 
for funding through the Charter School 
Facilities Program (CSFP)?
No, only classroom based programs may apply for 
funding. Please refer to Education Code Section 47612.5 
for the definition of classroom based instruction.

Q.	If a charter school wishes to apply for a K–8 
school, do we check both Elementary and 
Middle boxes?
No, check only the box in Section 2 of the Application 
for Charter School Preliminary Apportionment (Form 
SAB 50–09) of the highest grade level served. 
However, in Section 4 of the Form SAB 50–09 for 
new construction projects, you must enter the 
appropriate pupils for each grade level. For purposes 
of funding priority and the funding matrix, a project 
will be classified by the highest level served. For 
instance, an application requesting K–8 grants will 
be classified as a 7–8 school for purposes of funding 
priority. However, actual grant amounts will be 
based on the pupils as reflected in Section 4.

Q.	How much money is allocated for the 
charter school program?
Approximately $87.6 million in bond authority 
available. However, this number may increase 
prior to actual funding of the current filing round, 
depending on activity with existing CSFP projects. 
The State Allocation Board will be having a 
discussion at a future meeting in order to determine 
the amount of bond authority that will be available 
for the current CSFP filing round.

Q.	If the location where you will be building 
your project is next to a school with a high 
Free and Reduced Priced Lunch percentage, 
but where you are currently located does not, 
how can you reflect that on your application?
Per School Facility Program (SFP) Regulation Section 
1859.164.1(a), the applicant may use any of the 
following Free and Reduced Priced Lunch numbers 
on its application: The charter school itself, the local 
school district average, or any other school within 
the Charter School General Location. The Charter 
School General Location is a one to three mile radius 

from the present or proposed location of the charter 
school. Any Free and Reduced Priced Lunch within 
this area may be used. To allow easy verification 
by the Office of Public School Construction, please 
include the district or school used in 11d of the Form 
SAB 50–09, along with the actual percentage used.

Q.	Can a school district apply for CSFP funding 
if they are leasing a previously vacant 
school campus to a charter school?
Yes. You may apply for either rehabilitation of 
the existing buildings, if they qualify, or new 
construction on the site. 

Q.	Can a school district apply for rehabilitation 
funding for a charter school that the district 
started and funds (dependent) on one of its 
own sites?
Yes, provided the buildings qualify for rehabilitation.

Q.	Do the grants require a match by the 
charter school?
Yes, all projects (both new construction and 
rehabilitation) are funded on a 50/50 basis. Fifty 
percent of the total project cost is provided by the 
SFP, and 50 percent is required to be matched by 
the applicant. The applicant is eligible to receive a 30 
year loan from the SFP to cover some or the entire 
applicant’s matching share. Please note that the 
California School Finance Authority’s financial review 
will take into account the requested loan when 
determining the financial soundness of the charter 
school.
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