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Q.	Who is eligible to apply for Career Technical 
Education Faclities Program (CTEFP) funding?
Local educational agencies (LEA)/school 
districts operating comprehensive high schools 
meeting the requirements of Education Code 
Sections 51224, 51225.3, and 51228; certified by 
the superintendent or chief executive officer 
(CEO), or authorized district representative; and 
meeting the other requirements contained in 
Assembly Bill (AB) 127 may apply.

Q.	What is a comprehensive high school?
A comprehensive high school is a school offering 
at least grades ten through twelve, meets the 
conditions of Education Code Sections 51224, 51225.3, 
and 51228, and is certified by the superintendent/
CEO and/or authorized district representative as a 
comprehensive high school.

Q.	Are court schools, community day schools, 
alternative schools, school district-operated 
charter schools, continuation schools, and county 
offices of education eligible to apply for funding?
Court schools, community day schools, alternative 
schools, district-operated charter schools, and 
county offices of education may apply if they meet 
the requirements listed above.

Q.	May an independently-operated charter school 
or county-operated regional occupational 
program (ROP) apply?
Neither of these agencies meets the requirements 
to submit an application; however, they may be 
partners with a school district or another eligible 
agency that is applying.

Q.	May a Regional Occupational Center and 
Program (ROCP) which is legally constituted as 
a Joint Powers Authority (JPA) apply for bond 
funding?
Yes, a legally constituted JPA ROCP operating a career 
technical education (CTE) program, which was in 
existence on or before May 20, 2006, with an active CTE 
Advisory Committee, may apply for modernization and 
equipment funding only. (See State Allocation Board 
(SAB) Regulation Section 1859.192)

Q.	May a single school district ROCP apply for bond 
funding?
Yes, the school district operating the ROCP may 
apply for bond funding at a comprehensive high 
school for use by the district-operated CTE program 
or the district-operated ROCP program, or both.

Q.	Can a middle school apply?
If the comprehensive high school consists of grades 
seven through twelve, on the same campus, it may 
apply. A separate-site middle school is not eligible to 
receive funding.

Q.	Can two comprehensive high schools in the 
same district, whose students jointly use a CTE 
training location on one of the campuses, apply 
for funds?
The district is the applicant. The other school may 
indicate their partner-support in the application. 
The intent of this bond funding is to fund CTE 
construction, modernization, and/or equipment 
projects located on comprehensive high schools or 
JPA facilities. The applicant-school may describe any 
unique conditions in the application.

Q.	May an applicant submit for multiple projects?
Yes, an applicant may apply for funds for one or 
more projects per site, and/or one or more projects 
per industry sector. Each project must be associated 
with at least one of the fifteen CTE industry sectors 
recognized by the California Department of 
Education (CDE), and which pertain to courses with 
CTE California Educational Data System (CBEDS) 
codes as indicated on the CDE CTE CBEDS website 
at www.cde.ca.gov/ds/sd/cb/vtcontents.asp. A list of 
the fifteen CDE approved sectors, and the pathways 
associated with each, is part of the Application 
Guidelines. Pathways within a sector may apply 
separately are not required to do so.

Q.	What is the LEAs application procedure for 
multiple comprehensive school sites, each 
requesting the same sector project?
Grant applications must be submitted “per project, 
per site;” therefore, a separate application must be 
submitted for each project per site. However, when 
the same sector is being addressed at all the sites, 
the applicant can use one CTE Advisory Committee 
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representing the industry-specific sector to justify 
the need for the project. The CTE Plan can be 
essentially the same for each site; however, because 
each site will undoubtedly have different physical 
needs, the CTE must address, and the committee 
must discuss, review and approve each site 
specifically, and this must be clearly noted in the CTE 
Plan. Schematics/diagrams must be site-specific.

Q. What is the LEAs application procedure for one 
building, housing multiple sector projects (i.e. 
one site with four sector projects within)?
In this scenario, there are four different sectors being 
addressed; therefore, four sector-specific Advisory 
Committees are required, one for each sector. For 
example, auto industry representatives would be 
required for the auto sector, and construction industry 
representatives would be required for the construction 
sector. Each Advisory Committee must review and 
approve the CTE Plan for each sector; therefore, a 
separate CTE Plan and application is required for each 
sector. Because all sector projects will be housed in 
one building, the facility plans (schematics, diagrams) 
can be the same for each application.

Please highlight the sector being addressed on 
the diagram for each application for the sector. 
The LEA should be aware that each application will 
be considered and scored separately for the CTE 
value; therefore, it is possible one or more sector 
applications may not be approved. The Office of 
Public School Construction (OPSC) funding matrix 
may also limit multiple funding.

Q. What are the maximum amounts of the grant?
Grants are limited to the criteria prescribed in Education 
Code Section 17078.70, summarized as follows:

A. New construction: $3,000,000 per project, 
per school site, inclusive of equipment, to 
comprehensive high schools with an active CTE 
Advisory Committee: 
1. For a stand-alone project. 
2. For new school projects.

B. Modernization: $1,500,000 per project, 
per school site, inclusive of equipment, to 
comprehensive high schools or joint powers 
authorities currently operating CTE programs 
and having an active CTE Advisory Committee.

Q. Education Code Section 17078.70 calls for a 
comprehensive high school and JPA to have an 
active CTE Advisory Committee per Education 
Code Section 8070. Education Code Section 
8070 requires the governing board of a school 
district to appoint a CTE Advisory Committee 
requiring membership of several named 
representatives. May the applicant-school 
use the district Advisory Committee for this 
purpose, or must the comprehensive high school 
establish a separate and unique committee?
The applicant-school may use the district Advisory 
Committee or establish its own committee; however, 

membership on the committee must include the 
required members as stipulated in both Education 
Code Section 8070 plus the required members as 
stipulated in AB 127, Article 13, Section 17078.72(i)(3).

Q. How is “active” defined in the above requirement 
for an Advisory Committee?
For the purposes of this grant application, “active” 
means that the committee is constituted at the time 
of the CDE application for the grant.

Q. What must be addressed in the “CTE Plan”?
Please carefully review Element 1, Items A, B, C, and 
D of the CDE Grant Application. Each item must be 
addressed. Additional information can be provided; 
however, every item in Element 1, Items A, B, C, and 
D must be addressed.

Q. Will small, rural schools have an equal chance of 
obtaining funding as large, urban schools?
Yes, equitable distribution of funded projects 
throughout the state is a goal consistent with the 
purpose of the Act. Bond funds are intended to 
be awarded based on high school enrollments 
in the eleven County Superintendent Service 
Regions and per rural, suburban, and urban status. 
The Application Guidelines contain a County 
Superintendent Service Region map. The OPSC 
will use the National Center for Education Statistics 
(NCES) to determine the local designation of rural, 
suburban, or urban. The information is found on the 
NCES website at http://nces.ed.gov/. For additional 
information about the distribution of funds in each 
funding cycle, please refer to School Facility Program 
Regulation Sections 1859.195 and 1859.196.

Q. Will multipurpose rooms, computer labs, or 
theaters be approved?
Funds may only be granted if the primary purpose of 
the grant application is directly focused, and uniquely 
related, to a CTE specific industry sector program. 
Advisory Committee approval must reinforce the 
request. General purpose auditoriums, multipurpose 
rooms, general purpose labs, etc., are not CTE specific 
training programs and will not be funded.

Q. Can CTE bond funds be used to construct, 
modernize or remodel facilities for Americans 
with Disabilities Act (ADA) requirements, such 
as access ramps, or additional special needs 
parking facilities, etc.?
CTEFP funds may be used to meet the minimum 
requirements for access compliance as determined 
by the Division of the State Architect (DSA). No 
additional funds are available for access compliance 
and all costs must be covered within the CTE grant.

Q. Is an applicant expected to submit detailed 
architectural designs at the time of the grant 
application to CDE and the funding application?
A general or initial preliminary plan is appropriate 
for the application; however, the plans must be 
of sufficient detail so that the grant reviewers are 

http://nces.ed.gov/
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able to clearly judge the project or equipment 
as an appropriate CTE proposal. A clear, well-
developed plan and application will make it easier 
for the reviewers to understand the intent for the 
applications. For specific information about the 
schematics/plans, contact the School Facilities 
Planning Division at CDE or OPSC. The statute allows 
for the applicant to apply for funding and receive 
a reservation of funds if they are not “construction 
ready” at the time of submittal per SAB Regulation 
Section 1859.193(d). The Form SAB 50-10 includes 
instructions and a list of required documents for a 
complete application for funding.

Q. Can bond funds be used to modernize a facility 
at a non-district owned off-school site (i.e. 
at an auto dealership where an automotive 
technology class is taught, or at a hospital 
where a nursing class is taught)?
No, funds may only be expanded for projects or 
equipment at comprehensive high schools, and/
or facilities owned by, or under a long-term lease 
agreement with a government entity, by a school 
district, or JPA.

Q. Education Code Section 17078.72(a) stipulates 
that requested equipment have an average 
useful life expectancy of at least ten years. What 
does this mean?
The equipment must have a useful life span of at 
least ten years as indicated by the manufacturer and 
supported by the Advisory Committee. This precludes 
spending funds on such items as computers, unless 
the computer is part of the piece of equipment such 
as a computer driven lathe. The documentation for 
the life span of the equipment must be kept by the 
district for potential audit purposes.

Q. Can a computer that is intended to only run 
a specific software application, or be used for 
a specific training purpose, utilizing specific 
industry-unique technology, be purchased?
The law is very clear that the useful life of equipment 
purchased with bond funds must have a useful 
life span of ten years regardless of what software 
application or technology it is running. A computer, 
even if it will be used solely for the purpose of a 
specific sector, does not have a lifespan of ten years 
(see the answer to the previous question).

Q. Is there a funding amount limitation on 
equipment?
Funding requests for CTE equipment are only 
limited by the maximum grant amounts described 
in Education Code Sections 17078.72(e) and (f ). An 
equipment request, up to these limits, is acceptable 
provided it enhances the CTE educational 
opportunities of students and meets all the other 
criteria in the grant application.

Q. If an application is for equipment only, what 
determines if the project is New Construction or 
Modernization for the purposes of calculating 

the maximum grant amount?
The determination shall be made based on the 
occupancy date of the facility being equipped. If 
the CTE facility was occupied before May 20, 2006, 
the project will be considered Modernization. If the 
equipment is being purchased for a CTE facility that 
was occupied on or after May 20, 2006, the project 
will be considered New Construction.

Q. Is furniture an eligible expenditure for CTEFP 
funds?
Yes, if it is directly related to enhancing the CTE 
educational opportunities of students, to the CTE 
program, and/or necessary to operate, house, or 
hold any CTE equipment which currently exists or 
will be purchased (i.e, stands for CTE equipment, 
tables, workbenches, chairs/stools for auto labs, etc.). 
Like equipment, furniture must also have a ten-year 
life span. General purpose furniture, not directly 
related to a CTE function or program, will not be 
eligible for funding.

Q. How is the “capital cost per pupil” calculated?
All costs associated with constructing, modernizing 
and/or equipping the CTE facilities must be figured 
into the amount. The applicant shall describe the 
rationale and method used to obtain the figure. 
Calculations should be relevant to industry standards 
where feasible. Note: A high-cost program will not 
be considered a negative factor for scoring purposes. 
Teacher salaries, administrative costs, and ongoing 
maintenance costs can not be included in the 
calculation.

Q. Must the “match” meet the same guidelines as 
the requirements for the grant funds?
Yes, all match funds must be expended for the 
approved and intended purpose of the bond 
application. The match must be a cash match, not 
in-kind.

Q. Can the following be used for match?
Based on Education Code Section 17078.72(g)(1), “A 
school district shall contribute from local resources 
a dollar amount that is equal to the amount of the 
grant of state funds....”

•	 Perkins funds: Perkins funds targeted for CTE 
equipment associated with the project may be 
used as match.

•	 ROCP funds: Only funds from capital outlay and 
equipment replacement reserves associated 
with the project may be used.

•	 CTE Equipment Grant under Assembly Bill 1802: 
Yes.

•	 Private business and industry donations: Yes.

•	 Other: Other funds may be used if they are not 
restricted or limited for any other purpose.

•	 The match may also be obtained through a 
loan. Contact the OPSC for further information.
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Q.	Will there be an appeal process for the CDE CTE 
grant application?
Yes, the “timelines” section in the Application 
Guidelines specifies the date by which an appeal must 
be received. A letter from the district superintendent 
shall be required by the due date indicating the nature 
of the appeal. No new or additional information to 
the previously submitted grant application may be 
submitted as a basis of the appeal.

Q.	If a school is not funded in the first round, can 
they resubmit in the second round?
Yes, applicants who are unsuccessful in the first 
round are encouraged to consult with CDE or OPSC 
to determine what areas can be strengthened in 
their application to improve their chance of success 
in a subsequent submission. For any CTEFP not 
apportioned, the application shall automatically 
carry over to the subsequent cycle or the applicant 
may request that the application be returned. A 
CTEFP returned to the applicant may be resubmitted 
during a subsequent application acceptance period, 
provided the application meets the eligibility criteria. 
(See SAB Regulation Section 1859.196)

Q.	If an LEA is funded and the actual expenses are 
less than originally proposed in the application, 
is the LEA allowed to retain savings from a 
project?
No, savings and unexpended bond funds must be 
returned to the OPSC and added to the CTE bond 
“pot” for future distribution per SAB Regulation 
Section 1859.199.

Q.	There is a space on the Cover Page asking for 
“number of Teaching Stations.” What does this 
mean? Current? Future?
The “number of teaching stations” is the number of 
teaching stations to be in the project.

Q.	How do we handle contingencies for 
construction overruns?
Grand funding is capped by project. All construction 
costs must be handled within the grant amount.

Q.	If we want to add new equipment to an existing 
building would this be modernization or new 
construction?
This would be considered modernization. If you are 
building a new facility and adding equipment this 
would be considered new construction.

Q.	If I reconfigure/modernize an existing Minimum 
Essential Facility (gym, library, or multipurpose 
room) can I use CTE funds to replace the 
Minimum Essential Facilities (MEF)?
Reconfiguring an existing school building must 
not displace a MEF. In any case involving the 
replacement of a MEF due to the reconfiguration 

of an existing building, the replacement must be 
part of the plans submitted in support of the Career 
Technical Education Facilities Application, must 
occur concurrently, and cannot be part of a School 
Facilities Program application for new construction.

Q. If I will be adding only air conditioning to a 
building containing four shops/sectors, can I 
streamline the application down so I don’t need 
to write all the elements?
No, the application needs to be filled out in its 
entirety just like any other CTE application.

Q. Can a district use CTE funds to purchase a 
tractor or a truck?
A tractor that will be used on site as part of the CTE 
program would be allowable, a truck would not. 
Allowable equipment under this program must be 
connected directly to the career technical education 
classroom or teaching area. Equipment, like a 
tractor, is allowable because it benefits the student’s 
learning experience directly. A truck has many uses 
beyond CTE and is therefore not permitted.

Q. A JPA ROP is considering expanding facilities by 
using the unused elementary school across the 
street. Will the project qualify?
Under Education Code Section 17078.72, a JPA ROP 
only qualifies for modernization grants, so new 
buildings being constructed would not qualify. 
Only modernizing existing buildings or equipment 
qualifies for grants. For school districts intending to 
expand a school site, please contact your CDE School 
Facilities Planning Division field representative first. 
The site addition must meet Title 5 Regulations for 
safety and security before the JPA ROP proceeds with 
the project. Site acquisition funds are not provided in 
the CTE program.

Q. I have a room behind a stage in a small theater 
for video production. The heat generated from 
the digital editing equipment and computer 
causes the equipment to overheat and shut 
down. Can I use CTE funds to put in an air-
conditioning unit in that space?
You may apply for CTE bond funds to modernize 
that space to incorporate an air-conditioning unit. 
However, the requirements for securing bond funds 
are fairly involved, complex, and time-consuming for 
a small improvement such as air-conditioning unit. 
Other sources of funds may be more suitable for this 
type of request. Possible other funds may be district 
CTE funds, AB 1802 funds, or, if this is a ROP class, the 
ROP may have funds designed for such a purpose. 
For other possible sources of funding contact the 
CDE Career & College Transition Division.

http://www.cde.ca.gov/re/di/sd/

