
Delegation Holders’ Workshop  

Questions and Responses  
Questions from February 6, 7 & 8, 2001 Workshops  

# Question Response 

      

1. Is the PD fee for the 
non-IT consulting 
services MSA waived 
if you contract with a 
certified small 
business? 

No 

      

2. If an agency submits 
a Purchase Estimate 
(Std. 66) to DGS for a 
sole source with all 
quote information, is 
the supplier bound by 
the rates provided? 

No as these are considered estimates. 
However, many times the pricing is lower 
once the PD Buyer obtains the official 
quote from the supplier. 

      

3. Are there additional 
lines available on the 
new Std. 65 for 
numerous line 
charges? 

A department can use the "65A", a 
second page with numerous lines. 

      

4. When typing into the 
new Std. 65 on-line, 
how do you go to the 
Std.65A when 
additional lines are 
needed? 

We understood Coy Granderson to say 
that you can open the 65A while the 65 is 
open and continue to type. However, 
right now, you have to manually transfer 
the totals to the 65. 

      

5. Is it illegal for a 
manufacturer to 
compete with their 
resellers? Can the 
manufacturer’s bid be 
denied? What 
recourse, if any, is 
available to the 

No it is not illegal. There could be many 
reasons why a manufacturer would do 
this, however the resellers may find the 
competition unrewarding.  



buyer? 

      

6. Are the General 
Provisions only for all 
CMAS, Statewide 
Contract orders, or 
does it include 
purchases from 
regular delegation 
transactions? 

The General Provisions have already been 
included whenever there is a pre-
negotiated contract in place such as 
CMAS, Statewide Contracts and Master 
Agreements. The General Provisions must 
be included whenever an agency uses the 
Std. 65 to contract with a supplier using 
the Delegation Program in excess of 
$5,000 (or less than $5,000 as deemed 
necessary). 

      

7. Can the General 
Provisions be 
modified, or are they 
set in stone? 

Please refer to the Summary of the 
General Provisions document at 
www.pd.dgs.ca.gov -- click on Model 
Language, and then click on Model 
Contract Language where you may 
identify which provisions may be 
negotiated. Any substantial changes to 
any paragraph, however must be cleared 
with the PD-Contracts Negotiation 
Manager, Diana LaBonte, 327-8055. 

      

8. How are the General 
Provisions 
incorporated in CMAS 
training contracts? 

As stated in the response to Question #6 
above the General Provisions have been 
incorporated into and agreed upon by all 
CMAS Contractors. 

      

9. Is there any way to 
tie the General 
Provisions to the Std. 
204 (Payee Data 
Record) for suppliers 
we regularly contract 
with? Without this, an 
amendment would be 
required for any 
special purchases 
with additional or 
special provisions. 

The receipt and maintenance of the Std. 
204 is not a part of the General 
Provisions document because the Std. 
204 must be signed by the contractor. If 
a department wishes to not retain 
multiple 204s, they can maintain a library 
in their Contracts or Accounting Office, so 
long as they know they have a 204 on file 
for each business with whom they 
conduct business 

      

10. Where is the 
language from SB 

See paragraph 26.b of the General 
Provisions. 



1889 included in the 
General Provisions? 

      

11. Does paragraph 35 of 
the General Provisions 
mean that if an 
agency wants a press 
release on a contract 
award that DGS 
approval is required? 

Yes, while it is worded that approval is 
required, DGS really wants prior 
knowledge of the information the agency 
wishes to release to the press. DGS may 
have some political insight that could 
change what, how or if the agency 
actually releases the information. 

      

12. Regarding paragraph 
47, why are state 
agencies mandated to 
use PIA when our 
suppliers are 
prevented from using 
convict labor? PIA is 
overpriced. 

The inmate population that works to 
manufacturer goods for the PIA is paid to 
do that work, so they are not considered 
indentured; additionally, the inmates are 
not forced to work, they choose to do so. 

      

13. My agency did an IFB 
and award was made 
to the low bidder. 
Firm delivery dates 
were included. Prior 
to award the low 
bidder confirmed that 
they could meet these 
dates. Now they are 
complaining about the 
delivery schedule and 
have delayed several 
times. How should we 
handle this? 

You have the makings of a dispute on 
your hands. We recommend that you 
carefully review the Dispute and Stop 
Work language in your contract. 
Document all the conversations that have 
occurred between yourself and the 
contractor and contact Jim Collins (323-
2223) at for further advise. 

      

14. Would it be 
acceptable to receive 
a loaner copier 
pending delivery of an 
ordered copier? What 
kind of 
documentation should 
we use to cover us in 
case of damage? 

You could create a Std. 65 stating clearly 
all your expectations including the no cost 
arrangement. If you had knowledge of 
loaner availability at order placement, the 
statement could be made at that time. 

      



15. Do we get copies of 
the Western States 
Contract Alliance 
(WSCA) pricing from 
the resellers? 

Hard-copy catalogues for WSCA 
agreements are not available; however, 
you can secure pricing through Compaq’s 
price schedule at the following web site: 
www.pd.dgs.ca.gov and then click on 
Education Procurement Solutions, click on 
Compaq, and then click on Compaq 
Products and Price Schedule  

      

16. Where can I get a 
copy of the WSCA 
(Compaq) terms and 
conditions? 

The California agreement is available at: 
www.pd.dgs.ca.gov and then click on 
Education Procurement Solutions, click on 
Compaq, and then click on California 
General Provisions. The WSCA Compaq 
terms and conditions (appended to 
California’s General Provisions) is situated 
at: www.state.nm.us/spd/90151tc.tif  

      

17. Will WSCA ever 
include non-IT 
products and/or 
services? 

Yes, there are a number of non-IT 
products that are being considered for 
future WSCA contracts, i.e., law 
enforcement products and vehicles, 
transportation products such as tires, tire 
chains, alternative fuel vehicles, etc. 

      

18. What does "no cost to 
cover" mean, 
speaking of WSCA? 

The Rights and Remedies for Default 
language contained in the Model General 
Provisions includes a "cost to cover" right. 
This means that if your contractor 
defaults, that you have the right to obtain 
the specified product on the open market 
and the defaulted contractor must pay 
any cost difference. The WSCA contracts 
do not contain such language. The only 
remedy agreed to is refunding your 
money. 

      

19. Why do CMAS 
contractors change or 
develop their own 
terms and conditions? 
We’ve received 
changes from Booze-
Allen-Hamilton. 

CMAS contractors cannot change agreed 
upon terms and conditions unilaterally. 
They must submit changes to the PD - 
Contracts Negotiations Manager, Diana 
LaBonte for consideration for inclusion 
into their terms and conditions. 

      



20. At the Small Business 
Advocate meeting we 
were told that we 
must show how you 
evaluate other CMAS 
vendors and do a bid 
process. But your 
CMAS pamphlet says 
that CMAS is a "no-
bid" solution. Which is 
it? 

The law does not require bids, however it 
does require best value purchasing 
decisions. Agencies must document best 
value and if known prior to the purchase 
the agency need not do pricing 
comparisons. We strongly encourage 
agencies to include small businesses 
when doing price comparisons. Be sure to 
document the file with best value 
statements showing how the CMAS 
supplier is best meeting your price, 
quality, maintenance, delivery etc, needs.  

      

21. How much of a CMAS 
contract must be 
attached to a file copy 
of the Std. 65? 

Compliance reviewers will expect to see 
the face page of the CMAS contract as 
well as the page from the schedule that 
confirms the base GSA price offered. 

      

22. If you advertise a 
formal bid on the 
Contracts Register, do 
we have to obtain the 
PIN vendor list from 
PD? 

Beginning April 1st, PD will not require 
mailing of formal bids to the entire PIN 
vendor list. This requirement was 
changed with the passage of SB 1684.  

      

23. With all these new 
ads going onto the 
Contracts Register, is 
there a template to 
follow? 

Yes, visit the web site at 
www.osbcr.dgs.ca.gov/cscr/ and you will 
see an interactive form to fill out that acts 
as a template. 

      

24. If we are purchasing 
something from 
southern California 
and it’s being shipped 
to Sacramento, do we 
pay the tax rate of 
southern California or 
Sacramento? 

You pay the tax rate of the "Ship To" 
address.  

      

25. Will CAL-Card ever 
eliminate the 
requirement to collect 
a Std. 204 from every 

CAL-Card is working with the Visa Card 
contractor to include this requirement 
from every customer that accepts the 
Visa Card doing business with the State. 



vendor? Elimination of the St.d. 204 requirement 
will ultimately be dependent on Internal 
Revenue Service (IRS) regulations. If 
approved, State agencies would then 
have to follow written directives by the 
Department of Finance and the Franchise 
Tax Board. 

      

26. What is happening 
with the CAM Manual? 

We realize that the finalization of the CAM 
has not occurred and are working to find 
authors of the remaining Chapters. While 
many of the Chapters say "proposed" the 
information in them should be used as 
they have undergone strenuous review 
prior to posting on the web site. 
Understand, however, that some of the 
chapters are already in need of updating 
and none of the Chapters have been 
formally implemented yet.  

      

29. What do we do if a 
supplier offers a free 
color printer with a $ 
value of approx. 
$1300 to us if we 
agree to buy all 
supplies solely from 
the supplier and meet 
a minimum number of 
copies per month? 
Should we "do" the 
deal? 

We do not advise any organization to 
accept "0" $ value deals as they usually 
lead to hidden charges and invariably 
cost disputes. An exception would be a 
loaner, documented as in Question #14. 

 


